Πώς μπορούν οι κλασικοί μύθοι και τα παραμύθια να βοηθήσουν τα παιδιά στην εκπαίδευσή τους; Μπορούν όλα αυτά να είναι ωφέλημα μέσα στην τάξη;
Πολλοί εκτιμούν, ότι η διήγηση κλασικών παραμυθιών μπορεί να ιντριγκάρει την κριτική σκέψη.
Στο Παρίσι η Φρανσίν Πελό είναι μία επιτυχημένη συγγραφέας, πολύ γνωστή στα μικρά παιδιά.
Η δασκάλα από την Ελβετία έχει μελετήσει για πολλά χρόνια τον καλύτερο τρόπο για να διδάξει επιστήμες σε νέους μαθητές. Η ιδέα της ήταν το επιστημονικό παραμύθι.
Η πρωτότυπη εκπαιδευτική μέθοδος αξιοποιεί τη συναρπαστική διήγηση στην εκμάθηση των επιστημών.
Ο Ρολντάν Πενίς έχει για αποστολή του εδώ και δεκαετίες να ξαναζωντανέψει στο Μεξικό τους θρύλους των Μάγια.
Ο πιο γνωστός ηρωικός μύθος διηγείται την ήττα ενός δαίμονα-πουλιού και των θεοτήτων της αρρώστιας και του θανάτου από τους Δίδυμους Ήρωες Χουναχπού και Σμπαλανκέ. Η αναπαραγωγή του γίνεται όπως στα κινούμενα σχέδια.
Το πρόγραμμα προσέλκυσε την προσοχή των σχολικών αρχών στην μεξικανική πολιτεία του Γιουκατάν, που το συμπεριέλαβε στο δίκτυο της διαδικτυακής καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.
Στην Ινδία το πάθος μιας μεταπτυχιακής φοιτήτριας για την προφορική παράδοση ενισχύει το ενδιαφέρον των νέων, οι οποίοι πολλές φορές αποφεύγουν το παρελθόν δίνοντας μεγαλύτερο βάρος στις σύγχρονες ιστορίες.
Σε πολλές κουλτούρες οι ιστορίες τραγουδιούνται αντί να περνούν από γενιά σε γενιά μέσω της αφήγησης.
Η Βιτάι Ζαραουνκάρ ηχογραφεί τις διηγήσεις των ιστοριών της φυλής στο χωριό του για το Μάστερ στην κοινωνιολογία που έκανε στο πανεπιστήμιο της Γκόα.
Ο καθηγητής Αλίτο Σικέιρα καταγράφει τις τραγουδιστές ιστορίες της φυλής της Βιτάι. Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται σε ένα μακροχρόνιο σχέδιο, που χρηματοδοτείται από το υπουργείο πολιτισμού της ινδικής κυβέρνησης.
Λεπτομέρειες στο βίντεο της εκπομπής.