Fransa Ekonomi ve Maliye Bakanı Pierre Moscovici, görevde geçen bir buçuk yılını anlatan bir kitap yazdı. euronews de bakan ile hem yeni kitabı hem de Avrupa’nın ekonomik sorunları üzerine bir söyleşi yaptı.
euronews :
“Mücadele” adını verdiğiniz kitabınızı kaleme almanızdaki hedeflerden biri, Avrupa politikasına yeniden yön vererek, Avrupa’yı ekonomik gelişim alanı yapmaktı. Fakat son büyüme tahminleri bu hedefe henüz ulaşılamadığını gösteriyor. Bu bir zaman meselesi mi yoksa politikayı değiştirmek mi gerekli ?”
Fransa Ekonomi ve Maliye Bakanı Pierre Moscovici:
“Biz, Euro bölgesi ve tüm Avrupa’nın durgunluktan çıktığını görüyoruz. Gerçekten de durgunluğun ve aşırı kemer sıkmaların yaşandığı zamanı arkamızda bıraktık. Bizim Avrupa’nın gerçekten de bir büyüme, refah, sosyal adalet alanı olduğundan emin olmamız için daha ileri gitmemiz gerekir.”
euronews :
“Avrupa’da bir yönetim sorunu mu var. Siz kitabınızda Avrupa’daki krizin nedeninin ekonomik değil siyasi olduğunu yazdınız. Bugün Avrupa siyasi birliğine doğru yol alma fikri gerçekçi mi ?
Fransa Ekonomi ve Maliye Bakanı Pierre Moscovici:
“Evet, ben öyle düşünüyorum. Özellikle bu Euro Bölgesi yönetimlerinin güçlendirilmesi için gerekli. Fransa bunu yapıyor. Ben birkaç öneride bulundum. Bunlardan biri,Euro Bölgesi için bir bütçe oluşturmak. Bir diğeri ise önümüzdeki mayıs ayında bir sonraki Meclis seçilecek. Burada bir komite boşluğu var. Bu komite, Euro Bölgesi ülkelerini temsil eden bir komite olmalı. Böylece ortak mevzuatlar hakkında konuşabiliriz. Ayrıca Euro’nınbir başkanı var. Bu kişi kendi ülkesinin bakanı değil. Bence aynı zamanda Ekonomik ve Parasal İşlerden Sorumlu bir Komiser de olmalı. Bu kişi bir çeşit Euro bölgesi ve Avrupa Maliye Bakanılığı görevi yapmalı. Bazı zamanlarda pozisyonları düzeltmeye yardımcı olması açısından sesini yükseltmeye hakkı olmalı. Bu önerilere ayrıca şunu da eklemek istiyorum. Bizim kesinlikle bir bankacılık birliği kurmamız şart.
euronews :
“Bankacılık birliği izleme mekanizması üzerinde bir anlaşma sağlandı. ancak tek karar mekanizmasının uygulanması daha zor görünüyor. Almanya ile ortak bir pozisyon bulmak mümkün olacak mı?
Fransa Ekonomi ve Maliye Bakanı Pierre Moscovici:
“Biz ortak bir pozisyon bulmak zorundayız. Doğru olan bir şey var ki, biz Almanya gibi ara konumdayız. Seçimden sonra, koalisyon görüşmeleri başladı. Bunlar uzun talepkar zorlu görüşmelerdi. Umarım 2013 yılı sonuna kadar karar mekanizması üzerinde bir anlaşma sağlanır. Ve nihayetinde biz, bu benim için esastır, yarattığımız Avrupa İstikrar Mekanizması direkt olarak yeniden kapitalize etme işine dahil olur. Yani çözüm bulmak adına bankalar ile, hükümetler ile iletişime geçmeden doğrudan sermaye yapılarının güçlendirilmesi için müdahalede bulunmalı.”
euronews :
“Standard & Poor’s kısa bir süre önce Fransa’nın kredi notunu düşürdü. Aynı zamanda Fransa’da vergi karşıtı protestolara tanıklık ettik. Sizin politik reformlarınıza inanan fazla kişi olmadığı yönünde bir algı var ?”
Fransa Ekonomi ve Maliye Bakanı Pierre Moscovici:
“İlk olarak, Standard & Poor’s hakkında bir kelime. Derecelendirme kuruluşu Fransa’yı düşürdü. Kendi derecesini zayıflattı. Hala kredibilitesi var tabi. Piyasalar, yatırımcılar şunu gösterdi. Hala Fransa’ya olan güven sürüyor. Ben eleştirileri aşırı yanlış
bulduğumu neden söylüyorum, çünkü bizim desteklediğimiz reformlara kuvvet verecek yeterli güveni vermedi.
Fransa’daki iklim hakkında konuşacak olursak, Şu doğrudur ki, bizim şimdi mali reformlarımızı kamu harcamalarında tasarruf elde etmek üzerine yapmamız gerekir. Ben vergilendirmenin büyük bir destekçisiyim. Vergilendirme vatandaşların da istediği gibi, refah devleti olma yolundaki en önemli araçlardan biridir. Fakat aynı zamanda bunu daha ileriye götürmek oldukça zor.”
euronews :
“Geçen yıl Fransa’da geçici işten çıkarmalara şahit olduk. Bu süreç devam edeceğe de benziyor. Bu yılın sonuna kadar işsizlik eğiliminin tersine dönmesini beklemek gerçekçi olur mu ?”
Fransa Ekonomi ve Maliye Bakanı Pierre Moscovici:
“Evet çünkü ilk olarak biz sosyal planla savaşmalıyız. Sosyal plan demek bütün işler yok oldu demek değil. Birçok iş alanı korundu. Şirketler alıcılar için çare buldu. Böylece toplu bir işsizlik yıkımından korunmuş olduk. Hükümet savaşıyor. Hükümet çalışıyor. Hükümet işten çıkarılmalara karşı bir savaş içerisinde. Fransa’nın başka bir özelliği de, tüm bu iyi performans gösteren şirketler, yatırım yapıyor. Yeni şirketler ise istihdam yaratıyor. Fakat bu konular hakkında yeterince konuşmuyoruz.
Medyamız başarı öyküleri üzerine pek haber yapmıyor. Ayrıca bir de başarılı bir Fransa var. Hemen söyleyeyim, Ben Fransa dünyanın beşinci büyük ekonomisi, Avrupa’nın da ikinci büyük ekonomisidir; bu nedenle de büyük bir ülkedir söylemlerinden bıktım. Ben Fransızların kendilerine güven duymalarını istiyorum. Bizim şu an kendimizi gördüğümüzden çok daha iyi görmeye ihtiyacımız var.”
euronews:
“Kitabınızda kabinenin değişmesi konusu için “Bu bir eğer sorusu değil,