Το 1ο Διεθνές Συνέδριο για την Ελληνική Στέβια έγινε στο Βόλο από 1-3-13 έως 3-3-13. Εδώ είναι η ομιλία του Αντιπροέδρου της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΕΒΙΑ γιατρού παθολόγου Μανόλη Καλλέργη με θέμα.........
ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΕΒΙΑ
Με πολλή χαρά παίρνω το λόγο σήμερα, για να σας μιλήσω για το θαυμαστό φυτό που μας ενώνει όλους σήμερα σ’ αυτό το συνέδριο. Ανθρώπους από διαφορετικές χώρες, διαφορετικά μήκη και πλάτη μας ενώνει σκεφθείτε ένα φυτό, η Στέβια.
Επέλεξα να πάω από την άλλη πλευρά του λόφου, να σας μιλήσω όχι για τις βασικές, τις θεμελιώδεις ιδιότητες της Στέβια, αυτό θα το κάνουν οι πιο ειδικοί από εμένα. Επιτρέψτε μου να βρίσκω εξ ίσου γοητευτικό και συναρπαστικό το προφίλ που δίνουν στην Στέβια οι άλλες, οι λιγότερο γνωστές, και όχι απόλυτα επιβεβαιωμένες ιδιότητές της.
.....Η Στέβια διαθέτει αντιυπερτασικές ιδιότητες. Σε ποντίκια, η ενδοφλέβια εφ’ άπαξ μεγάλη δόση στέβια προκάλεσε σαφή μείωση της αρτηριακής πίεσης. Έχει βρεθεί ότι ο μηχανισμός με τον οποίο η Στέβια μειώνει την αρτηριακή πίεση είναι παρόμοιος με εκείνο των φαρμάκων που αποκαλούμε αναστολείς των διαύλων ασβεστίου όπως είναι το βεραπαμίλιο και η νιφεδιπίνη. Έχει δηλαδή και η Στέβια μια αγγειοδιασταλτική δράση, ηπιότερη φυσικά από την νιφεδιπίνη. Μπορεί να μειώσει τόσο την συστολική όσο και την διαστολική αστηριακή πίεση. Σε διπλή τυφλή μελέτη με 106 υπερτασικούς με Α.Π. 165/103 χορηγήθηκαν στεβιοσίδες τρείς φορές την ημέρα και σημειώθηκε μείωση της Α.Π. (συστολικής και διαστολικής) κατά 10%. Σε άλλη Ιαπωνική μελέτη διαρκείας 3 μηνών καταγράφηκε σημαντική στατιστικά μείωση της Αρτηρ. Πιέσως , επίσης της συστολικής και της διαστολικής.
3. Η αναφερόμενη διουρητική δράση της Στέβια η οποία προφανώς επιτείνει την προαναφερθείσα αντιυπερτασική θα είναι ενδιαφέρον να διερευνηθεί.
.....................
Σας εξέθεσα με συντομία τα πρόσθετα θεραπευτικά οφέλη που μπορεί να αποκομίσει κάποιος από την λήψη της Στέβια. Όπως γίνεται φανερό, η στέβια δεν είναι απλά ένα φυτό με γλυκά φυλλαράκια. Η Στέβια είναι ένα βότανο, πολλαπλά ωφέλιμο για τον σύγχρονο άνθρωπο. Θα συμφωνήσω ότι χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά για την τεκμηρίωσή των ιδιοτήτων που σας εξέθεσα. Έχομε να διανύσομε αρκετό δρόμο.
Δεν θα παραλείψω όμως να τονίσω ότι οι περισσότερες από τις πρόσθετες αυτές ιδιότητες που περιέγραψα αναφέρονται σε νοσήματα καθημερινά, ρουτίνας, όπως διαβήτη, υπέρταση, καρδιοπάθειες εγκεφαλικά, οστεοπώρωση, δηλαδή ακριβώς εκείνα τα νοσήματα που εξαντλούν τα ασφαλιστικά ταμεία. Δικαιούμαι λοιπόν να προβλέψω ότι μια ενδεχόμενη εξάπλωση της χρήσης της Στέβια στον πληθυσμό θα μπορούσε να φέρει μείωση της νοσηρότητας και οικονομία κλίμακας στα ασφαλιστικά ταμεία. Σας ευχαριστώ πολύ.