Sagalassos Antik Kenti'nde ünlü Antoninler
Çeşmesi'nin heykel kopyalarının açılış töreni gerçekleştirildi.
3 bin 500 parça bir araya getirilerek restore edilen ve turizme açılan Antoninler Çeşmesine ait orijinalleri Burdur Müzesinde sergilenmekte olan heykellerin kopyalarının yerlerine yerleştirilmesi törenle yapıldı.
Sırtını kuzda 2271 metre yüksekliğindeki dağlara yaslamış Sagalassos Antik Kenti'nde gerçekleştirilen törene Vali Tapsız, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatcı, Ağlasun Kaymakamı Ramazan Kurtyemez, Ağlasun Belediye Başkanı Aydın Kaplan, daire müdürleri ve davetlilerle konuklar katıldı.
Törende açılış konuşmasını İl Turizm Müdürü Mehmet Tanır yaptı.
Ardından yaptığı konuşmada Vali Tapsız, ilimizin “değişik kültürleri sinesinde barındırdığı”na, kültürün “yaşanan, yaşatan ve yaşayan varlık olarak geçmişten geleceğe süreklilik” oluğuna, Burdur’un “Teke Yöresi kültürünün merkezi ve bu kültürün de Anadolu’ya açılan kapısı durumunda olduğu için ayrı bir önem taşıdığı”na vurgu yaparak “mazimize vakıf olabilmek için de tarihimizi çok iyi bilmemiz lazımdır.” Dedi.
Vali Tapsız şu görüşlere yer verdi:
“Tarih bir ayna gibidir. İnsan ona bakarak ondan ibret alarak halini ve istikbalini ona göre tanzim eder.
“Burdur tarihi zenginlikleriyle üstü kadar altı zengin olan bir ildir. Attığınız her adımda yerden tarih fışkırmaktadır. 25’ten fazla Antik kent mevcuttur.
“Antik kentler, ülkelerin, şehirlerin geçmişe açılan kapılarıdır.
“Sagalassos Antik kenti, bizleri Pisidia bölgesine, Roma’ya ve hatta İskender’e kadar götürür. İlimiz sınırları içinde tarihe ait her ne varsa insanlığın ortak mirasıdır.
“Sagalassoslular, M.Ö. 3. bin yılın sonlarında batı ve güney Anadolu da yaşayan Luvi kabilelerinin bir kolu olan Pisidia halkındandı.