Toplanan Burdur Yerel Sulak Alanlar Komisyonu,
30 Aralık 2010 Arazi Çalışmasının Sonuçlarını Değerlendirdi
Burdur Yerel Sulak Alan Komisyonu, Vali Tapsız başkanlığında İl Özel İdaresi İl Encümen salonunda toplandı. Vali Tapsız, yaptığı açış konuşmasında toplantının amacını ve sorunu ülke çapında yaygınlaştırmaya çalıştıklarını belirtti.
Toplantı öncesi basına yaptığı açıklamada Vali Tapsız, ‘Komisyon üyeleriyle 30 Aralık 2010 günü gerçekleştirilen arazi çalışmasının sonuçlarının değerlendirilmesi’ni görüşmek için bir araya geldiklerini belirtti.
Vali Tapsız, “Sulak alanlar genel olarak suyun korunması, ekolojik dengenin ve biyolojik çeşitliğinin korunmasında büyük önem taşıyor.” diyerek “ülke ekonomisine de büyük katkısı var. 2008 yılında ulusal sulak alan komisyonu tarafından göl yönetim planı onaylanan Burdur Gölü de ülkemizin en önemli sulak alanlarından birisidir.” Şeklinde konuştu.
Burdur Gölü’ hakkında bilgi veren vali Tapsız, gölün 12 kilometre eninde ve 75 kilometre boyunda bir arazi üzerinde kapalı bir havzada yeraldığını, ortalama derinliğin 75 metre, en derin yerin ise yaklaşık 110 metre olduğunu vurguladı.
Vali Tapsız şöyle devam etti:
“Kapalı bir havzada bulunan Burdur Gölü deşarj olmadığı için suyu acı ve tuzludur. Fakat buna rağmen 300 bine yakın su kuşunu barındırmaktadır. Nesli tehlikede olan ve toplam sayısı 12 milyon civarında bulunan dikkuyruk ördekleri kışlamalarının 3’te ikisini bizim gölümüzde gerçekleştirmektedirler. Ancak gölümüz son 23 yılda 46 kilometre kare çekilmiş. Bunun en önemli sebepleri küresel ısınma ve gölü besleyen yerlere göletler, barajlar yapılmasıdır. Bu toplantılarda gölün eski konumuma kavuşması ya da en azından mevcut .”
Vali Tapsız sözlerine, “zaman zaman konuyla ilgili sıkıntılarımızı Ankara’ya taşıyoruz. Gölle ilgili sorunların ülkemizin gündemine taşınmasını sağlamak ve çözüm yolları bulunmasını sağlamak için çalışmalarımız sürecek” diyerek son verdi.