Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, katıldığı uluslararası forumda İsrail'in gerçekleştirdiği saldırılardan etkilenen çocuklara dikkat çekerek, "7 Ekim’den bu yana İsrail’in uluslararası hukuku çiğneyerek gerçekleştirdiği saldırılarda kaybettiğimiz çocuk sayısı, son 3 yılda, bütün çatışma bölgelerinde öldürülen çocukların sayısını çoktan aştı. Nefreti zırh gibi kuşanmış, merhametini kaybetmiş ve vicdanının sesini susturmuş bir devlet, çocukların üzerine füzeler, bombalar yağdırarak, dünyamızı felakete sürüklüyor" dedi.
Emine Erdoğan, Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te Dünya Çocuk Günü çerçevesinde düzenlenen "Çocuklar ve Gençler İş Başında - Orta Asya'da İklim Değişikliği” konulu uluslararası foruma katıldı. Forumda konuşma yapan Erdoğan, çocukların çocukluklarını doyasıya yaşayabilecekleri, temiz, özgür ve güvenli bir dünya için, atılan her adımı, canı gönülden desteklediğini ifade etti.
"İklim krizi bir çocuk hakları meselesidir"
Erdoğan, çevre krizlerinin kıtaları, okyanusları aşan boyutlarından ötürü, farklı coğrafyalarda toplanarak çözüm aramayı, çok anlamlı bulduğunu, bu vesileyle Türk dünyasının kadim şehirlerinden Taşkent’te olmaktan, ziyadesiyle memnun olduğunu dile getirdi. Dünyada 8 milyar insanla birlikte bütün canlı hayatını tehdit eden iklim krizinden, en çok çocukların etkilendiğine değinen Erdoğan, "UNICEF, her üç çocuktan birinin, bu tehdide maruz kaldığını kaydediyor. Dolayısıyla, iklim krizinin, bir çocuk hakları meselesi olduğunu söyleyebiliriz. Maalesef, tahribatta hiçbir tarihsel sorumluluğu olmayan, Orta Asya, Afrika, Akdeniz gibi coğrafyalar, en riskli bölgeler haline geliyor." ifadelerini kullandı.
"Sıfır Atık Projesini'nin hedef kitlesi çocuklar ve gençler"
Erdoğan, dünya için yapılanlar kadar, yapılmaktan vazgeçilenlerinde önem kazandığını söyleyerek şunları kaydetti:
"Sıfır Atık Projesini hayata geçirdiğimizden bu yana geçen 6 senede edindiğimiz kazanımlar ile, projemizin bugün ne mutlu ki küresel bir harekete dönüşmesini kutluyoruz. Biliyoruz ki, projenin en önemli hedef kitlesi ve aynı zamanda ana aktörü olan grup, çocuklar ve gençlerimiz. Onları projemize aktif bir şekilde dahil etmek için, başta Milli Eğitim Bakanlığımız olmak üzere birçok kurum ve kuruluşla işbirliklerimizi güçlendirdik. Doğaya duyarlı tüketimi eğitim merkezlerimizden başlatmak için; okullarımızı atık kumbaraları, kompost gübre makinaları, geri dönüşüm kütüphaneleriyle donattık."
Müfredata eklenen Çevre ve İklim Değişikliği dersleriyle yetinmeyerek, bütün derslerin tabiata karşı sorumlulukları hatırlatacak şekilde yeniden düzenlenmesi için çalışmaları yürüttüklerini söyleyen Erdoğan, doğayla bağlarını koparmamış, cümle mahlukata merhametle bakan çocuklar yetiştirdiklerinde, onların hakkaniyetli bir dünya kuracağından şüphesi olmadığını ifade etti.
Erdoğan, bu bakış açısıyla, çocukların gelecekleri hakkında fikir ve söz sahibi olmaları, dünyalarını koruyacak bilgilerle donanmaları ve çevre ahlakıyla yetişmelerini önemsediklerini