Πώς η αστικοποίηση αποξένωσε τα παιδιά από το φυσικό περιβάλλον
Σήμερα, με έναν αυξανόμενο αριθμό οικογενειών να μετακομίζει για να ζήσει σε πόλεις και κωμοπόλεις, τα παιδιά έχουν περιορισμένες – αν όχι μηδενικές – ευκαιρίες να μάθουν και να έρθουν σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον, να καλλιεργήσουν τα δικά τους φρούτα και λαχανικά, και να παίξουν έξω, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα τη δημιουργικότητά τους.
Κατά συνέπεια, λείπει η σύνδεση με τον παραδοσιακό τρόπο ζωής που είχαν συνηθίσει οι γονείς, οι παππούδες, και οι προηγούμενες γενιές πριν από αυτά, και πλέον παίρνουν τα περισσότερα πράγματα από τα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Αν και τα παιδιά μπορεί να μάθουν από το σχολείο, διαβάζοντας βιβλία, και από τους γονείς τους, ότι ένα αυγό γεννιέται από μια κότα, ωστόσο, το πιο πιθανό είναι η κότα να υπάρχει μόνο ως προϊόν της φαντασίας τους, και να την έχουν δει μόνο ζωγραφιστή στο χαρτί ή στην τηλεόραση ή στο Διαδίκτυο, οπότε πολύ αμφιβάλλω αν έχουν δει πραγματικά μία ζωντανή!
Το ίδιο ισχύει ακόμη περισσότερο για τα φυτά, με τα σημερινά παιδιά ίσως να δυσκολεύονται πολύ να αναγνωρίσουν σωστά κάποια από αυτά.
Τα μόνα πράγματα με τα οποία είναι πλέον πολύ εξοικειωμένα τα παιδιά είναι το Διαδίκτυο και οι κινητές συσκευές, οι πολυκατοικίες από σκυρόδεμα και οι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι παντού (δεν μπορείς να δεις πουθενά χώμα για να δεις πώς είναι πραγματικά). Α, και πλαστικό φαγητό, το ξέχασα.
Είναι προφανές ότι η έντονη αστικοποίηση έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να μην αισθάνονται πλέον ότι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του φυσικού περιβάλλοντος, και ότι οι άνθρωποι μοιράζονται τον πλανήτη με τα ζώα και τα φυτά, τα οποία χρειαζόμαστε, προκειμένου να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Δεν έχουν πρακτική εμπειρία αυτής της σημαντικής αλήθειας από πρώτο χέρι.