Son yıllara en çok damgasını vuran gelişmelerden biri olan Bitcoin ve kripto paralar hakkında merak edilenleri anlatan Kadir Has Üniversitesi Öğretim Görevlisi İsmail Hakkı Polat, "Piyasadaki coinlerin yüzde 90’ı yok olacak" dedi.
Bitcoin'in düşüş nedeni, kripto paralar için yasal düzenlemeler yapılıp yapılmayacağı ve kripto paraların geleceği hakkında merak edilenleri, Kadir Has Üniversitesi Öğretim Görevlisi İsmail Hakkı Polat, Füsun Sarp Nebil’le konuştu.
Piyasadaki güncel kripto paraların yüzde 90'ının yok olacağını ifade eden Polat kirpto para piyasalarındaki risklere de değindi. Kripto para ile ilgilenen pek çok insanın, kısa yoldan para kazanma derdinde olduğunu söyleyen Polat, "Soran insanlara hiçbir kripto para önermiyorum. Çünkü bugünkü kripto paraların yüzde 90'ı batacak. Ben soranlara soruyorum, daha önce kripto para alıp sattın mı? Hisse alıp sattın mı? Bu hızlı iniş çıkışları kaldırabiliyor musun? İnsanlar bunu düşünmüyorlar. Bir kişi diyelim üç tane araba aldı. Sen o kişinin 3 araba aldığı yerden alıp bir de onları kaybediyorsun. İnsanlar eldeki birikimlerini kısa yoldan çoğaltıp para kazanmanın derdinde" dedi.
Kripto para piyasalarında kullanıcıların devlet güvencesine ihtiyaç duyduğunu ve beklentinin bu yönde olduğunu söyleyen Polat, tüm kripto para piyasalarının her zaman zor duruma düşme risklerinin bulunduğunu dile getirdi. Bu yönde devletin üzerine düşen bazı düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Polat, şöyle konuştu:
"Ben hiçbir kripto para borsasının destekçisi, ağababası değilim. Bugün hiçbirini de savunamam açıkçası. Çok sağlam giden bir alım satım platformunun bile bir maddi zorluk içine düşebileceğini, kurucusuna bir şey olduğu sürece iki seksen yatabileceğini... Burada devletin yapması gereken şey, 6 milyon kişinin yüzde 90'ı bu konuda güvence arıyor. Özellikle bu işi bilmeyen kitle için devlet mutlaka bu piyasayı düzenlemeli. Bunun alım satımına aracılık eden kurumların sermaye piyasalarına entegre edilmesi gerekiyor. Devletin bir bunları düzenlemesi, bir de buradaki okur-yazarlığı artırması lazım. Temelde yapılması gereken buradaki okur-yazarlığını artırarak insanlara bu dünyaya katılabilecekleri bir ortam hazırlamak. İş uygulamaları geliştirerek alışveriş dahil her şeyin yapılabildiği, Türkiye'nin de bu anlamda ön alabildiği bir ekosistem yaratmak. Ama o zamana kadar da insanları biraz daha rahatlatacak düzenlemeleri yapmak lazım. Çok kısaca şu andaki alım satım platformlarının ödenmiş sermayelerini artırarak kullanıcı bazında en azından güven vermek. İkincisi Thodex'in patronu gibi her şeyi tek bir tane soğuk cüzdana koyup pasaporttan çıkmaması için çoklu imzalı, para çıktığında düzenleyici kuruma anında bilgi veren düzenlemeler yapılması lazım."