Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi Abdülkadir Emin Önen, İHA’ya yaptığı açıklamada, “Türkiye, gerekli tedbirleri çok önceden almaya başladı. Durum, Çin’de kriz olarak adlandırıldığı zaman Türkiye’de gerek Sağlık Bakanlığı gerek Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü, gereken tedbirleri kademeli olarak almaya başlamıştı. Toplumsal olarak kurallara riayet ettikten sonra da korkmamamız gerekiyor” dedi.
Türkiye Gazetesi YouTube Kanalına Abone Olmak İçin:
►
Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi Abdülkadir Emin Önen, Çin’de korona virüs salgınındaki son durumu ve salgın sürecinde alınan tedbirleri değerlendirdi. Büyükelçi Önen, İHA’ya yaptığı özel açıklamada, ilk olarak Çin’in Wuhan kentinde görülen ve daha sonra bir pandemiye dönüşen korona virüs salgınının Türkiye’deki etkisinin azaltılması için de önerilerde bulundu.
Çin’de salgında durumun genel olarak kontrol altına alınmaya başlandığına dikkat çeken Önen, “Çin’de son 5 gündür, hatta bir haftadır Çin’den kaynaklanan yeni vaka yok. Yeni vakaların hepsi yurt dışından Çin’e gelen yine kendi vatandaşları ya da uluslararası vatandaşlardan geldi. Son bir hafta içinde yurt dışından gelen vaka sayısı da 474 olarak kayıtlara geçti. Şu aşamada Çin, gereken tüm tedbirleri yurtdışından alıyor” dedi. Büyükelçi Önen, Çin’in başkenti Pekin’deki durumun halen tam olarak normale dönmediğine işaret ederek, “Pekin’deki şartlara bakıyoruz, 3 ay oldu, daha yeni yeni bazı karantina şartları gevşetiliyor. Alışveriş merkezleri ve restoranların birçoğu hâlâ kapalı, kademeli olarak hizmet verilmeye başlanıyor. Okullar ilk günden beri eğitime ara vermiş vaziyette” diye konuştu. Pekin’deki tedbirlerin sıkı şekilde uygulandığını aktaran Büyükelçi Önen, “Pekin Havalimanı uluslararası uçuşlara kapatıldı ve uçuşlar civardaki 12 havalimanına yönlendirilerek tedbir alınmış oldu. Şanghay’da da iki uluslararası havalimanı var. Biri uluslararası uçuşlara kapatıldı” ifadelerini kullandı.
“Toplumun kurallara riayet etmesi etkiyi minimuma düşürdü”
Pekin Büyükelçisi Abdülkadir Emin Önen, Çin’in salgının ilk dönemlerinde başvurduğu tedbirlerle ilgili de değerlendirmede bulundu. Wuhan’ın bağlı olduğu Hubei eyaletinin 60 milyonluk bir nüfusa sahip olduğunu, ekonomik büyüklüğünün ise 2019 verilerine göre 600 milyar civarında olduğunu hatırlatan Önen, “Çin, işler kriz noktasına geldiğinde Wuhan’ı tamamen karantina altına aldı. Bu çok önemliydi. 60 milyonun karantina altına alınması, ilk etapta yurt içindeki otobüs, tren ve uçak seferlerinin durdurulması, teması sıfıra indirme ve sokağa çıkma yasağıyla beraber Wuhan’ı tamamen tedbir anlamında kontrol altına aldılar” ifadelerini kullandı.
Çin’in diğer eyaletlerinde de benzer tedbirler alındığını kaydeden Önen, “Birçok yerde sokağa çıkma yasağı ilan edilmedi belki ama toplum devletin getirdiği tüm kurallara riayet etti. Toplumsal olarak riayet olduğu için salgının etkisi minimum seviyede tutuldu” açıklamasını yaptı. Büyükelçi Önen, “Vatandaş bütün kurallara riayet ediyor. Devletinin gösterdiği tüm uyarılara uyuyor, işbirliği yapıyor” diye konuştu.
Ülke genelinde günlük hayatın henüz normale dönmediğine işaret eden Önen, “Çin bu işi bitirdi demek için çok erken ama kontrol altına almaya başladığını görüyoruz. En azından rakamlar bize bunu söylüyor. Farklı bölgelerde farklı seviyelerde karantina şartları uygulanıyor. Kontrol altına aldığını söyleyebiliriz. Ama hayat normale döndü mü, hayır tam anlamıyla normale dönmedi. Üretim de aynı şekilde tam anlamıyla normale dönmedi. Devletin verdiği rakamlara göre, üretim şu an yüzde 70-80 seviyelerinde” dedi.
#haber #gündem #sondakika
============================
Türkiye Gazetesi Resmi Web Sitesi
►
Türkiye Gazetesi Sosyal Medya Adresleri
►
►
►
►
►
Türkiye Gazetesi Haber Akışı
►