Siyasi Bakışlar’da bu hafta “İstanbul seçimleri”, “Yargı Reformu Paketi”, “Sudan’da sivillerin katledilmesi” ve “Körfez’de yaşanan ABD-İran gerginliği” konuşuldu.
• İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri sürecinde gözler önümüzdeki Pazar günü yapılacak canlı yayın “düellosuna” çevrildi. Adayların yoğun propaganda faaliyetleri kadar kullanılan dil de dikkat çekiyor. Gelinen bu süreçte İstanbul’un dışına taşan propaganda faaliyetlerini nasıl değerlendirmek gerekir?
• Cumhurbaşkanı Erdoğan 30 Mayıs Perşembe günü Yargı Reformu Strateji Belgesini Türkiye kamuoyu ile paylaştı. Yargı reform paketi olarak mecliste görüşülmesi beklenen belgede kim, ne bekliyordu, ne buldu? Yargının içinde bulunduğu kronik sorunlara çözüm olacağı ve “halk için” hazırlandığı iddia edilen yargı reformu, Müslüman Türkiye halkının sorunlarına ne tür somut çözümler getiriyor? Cezaevinde haksız yere tutulan “yargı mağduru” Müslümanlar bu reform paketinden ne derece faydalanabilecekler?
• Sudan’da Ömer El Beşir yönetimini darbe ile deviren Askerî Konsey başkent Hartum’da protestocu halka silah ile karşılık verdi. 100’den fazla insan öldü. Askerî Konsey Başkanı Abdulfettah El Burhan’ın Mısır’ın darbeci lideri Sisi ile yaptığı görüşmeden sonra gerçekleşen bu katliam ne anlama geliyor? Halkın talepleri karşısında askerî yönetimin tavrını hangi güçler belirliyor? Sudan’da süreç bundan sonra nasıl işleyecek?
• Körfez bölgesinde ABD ve İran arasında gerilen ortam, Amerika’nın bölgeye savaş gemilerini göndermesiyle farklı bir boyut kazandı. İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapatmakla tehdit ettiği kontrollü gerilim nereye doğru gidiyor? Bölge’deki bu gerilim sonucu ABD ile İran arasında bir savaşın çıkması mümkün mü?
Köklü Değişim Medya Ankara Temsilcisi Kadir Kaşıkcı soruyor;
Köklü Değişim Yazarları Muhammet Hanefi Yağmur ve Yusuf Yavuzkan cevaplıyor…