'Işık Hadisesi' Yoğun İlgiyle İzlendi

Views 2

Türkiye'nin farklı illerinden gelen binlerce kişi, 250 yıl önce dönemin astronomi dehası İbrahim Hakkı Hazretleri'nin, hocası İsmail Fakirullah Hazretleri’nin sandukasının başucunu aydınlatması için yaptırdığı ve bir kaç yıl önce UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne eklenen "Işık Hadisesi"ni izlemek için Tillo'ya akın etti.

İhlas Haber Ajansı YouTube Kanalına Abone Olmak İçin:


Siirt Valiliği'nin öncülüğünde Tillo Kaymakamlığı ve Tillo Belediyesince organize edilen "Işık Hadisesi" etkinliği, ilçe meydanında kurulan platformda Kur'an-ı Kerim okunmasıyla başladı. Türkiye'nin farklı illerinden binlerce kişinin geldiği alanda, etkinliği izlemeleri için meydana dev ekran kuruldu. Davetliler, saat 06.18'de sabahın ilk ışıklarıyla güneşin aydınlattığı türbeye yansıyan hadiseyi çıplak gözle izledi. Kimi vatandaşlar da tekbir getirdi.
Etkinlik sonunda gazetecilere açıklamalarda bulunan Siirt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı, Tarihçi ve Yazar Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, İslam dünyasındaki Müslümanların içine düştüğü durumu, özünden uzaklaşmasına, Kur'an ve sünnetleri terk etmesinden kaynaklandığını aktardı. Sırma, İbrahim Hakkı Hazretleri'nin hocası İsmail Fakirullah Hazretleri için o zamanın teknolojisiyle yaptırdığı bu düzeneğin o dönemdeki Müslümanların ilme ve bilime verdiği önemi gösterdiğini söyledi.

Etkinliğe Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, Vali Ali Fuat Atik, AK Parti Siirt Milletvekili Osman Ören, AK Parti Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Yasin Aktay, AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Afif Demirkıra, Siirt Belediye Başkan Vekili Ceyhun Taşkın ile Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Güven Kuzu da katıldı.

Işık Hadisesi

18. yüzyılda yaşamış önemli bir bilim adamı olan İbrahim Hakkı Hazretleri, 18. yüzyılın ortalarında zirvesinde olduğu astronomi bilgisini kullanarak kurduğu sistemle 21 Mart ve 23 Eylül, güneşin ekvatora dik düştüğü ve böylece gün ve gecenin eşitlendiği ekinoks günlerinde güneş, kendisi tarafından kurulan sistemle türbe içindeki Hocası İsmail Fakirullah Hazretleri'nin kabri başına düştü. “Işık Hadisesi” veya “Güneş Hadisesi” olarak bilinen bu sistem, türbenin restore edildiği 1960'lı yılların başına kadar da çalıştı. Restorasyon sırasında türbenin orijinal yapısında değişiklikler oldu ve sistem çalışmadı. Daha sonra çalışmalar sonucu sistem yeniden çalıştırılmaya başlandı. Işık hadisesinin gerçekleştiği türbe, 1 büyük ve 2 küçük kubbenin örttüğü 2 oda, 1 hol ile 8 köşeli ve 10 metre yüksekliğinde bir kuleden ibarettir. Her yıl gece ve gündüzün eşit olduğu 21 Mart ve 23 Eylül'de “Işık Hadisesi” bu türbede gerçekleşmektedir.

Kale içindeki duvar

İbrahim Hakkı Hazretleri, Tillo'nun 3-4 kilometre doğusunda bir tepe üzerinde harçsız taşlarla bir duvar yaptırır. Halk arasında Kal'at-ül Üstad diye bilinen bu duvarın etkisiyle, yeni doğan güneşin ilk ışınları türbenin tümünü gölgede bırakırken, duvarda bulunan 40 ile 50 santimetre ebadındaki pencereden geçen güneş ışınları, türbe kulesinin penceresine ve oradan da kırılmak suretiyle türbe penceresinden İsmail Fakirullah Hazretlerinin sandukasının başucunu aydınlatmaktadır. İbrahim Hakkı Hazretleri bu sistem ile ilgili olarak, "Yeni yılın ilk güneşi, eğer hocamın başucuna düşmezse, ben o güneşi neyleyim" diyerek Hocası İsmail Fakirullah Hazretleri'ne karşı olan saygısını göstermektedir.

#haber #sondakika #gündem #news #haberler

================================

İhlas Haber Ajansı Resmi Web Sitesi


İhlas Haber Ajansı Sosyal Medya Adresleri





İhlas Haber Ajansı hakkında


İhlas Haber Ajansı’na ulaşmak için

Share This Video


Download

  
Report form