"Uluslararası Propontis ve Çevre Kültürleri Sempozyumu" - ÇANAKKALE - Sempozyumdan genel ve detay görüntüler. - Apollon Smintheion Kazı Başkanı Prof. Dr. Coşkun Özgünel'in konuşması. - Biga Kaymakamı Mustafa Can'ın konuşması. - İÇDAŞ A.Ş Sosyal Sorumluluk Direktörü Suat Karataş'ın konuşması."Uluslararası Propontis ve Çevre Kültürleri Sempozyumu" - "2018 Troya Yılı" etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen sempozyumda, 60'ı yabancı 205 bilim insanı bildiri sunacakÇANAKKALE (AA) - Çanakkale 'nin Biga ilçesinde düzenlenen "Uluslararası Propontis ve Çevre Kültürleri Sempozyumu" başladı.
Parion Antik Kenti Kazı Başkanlığı, Çanakkale Valiliği ve İÇDAŞ A.Ş tarafından "2018 Troya Yılı" etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen sempozyumda, 60'ı yabancı 205 bilim insanı bildiri sunacak.Biga Kaymakamı Mustafa Can, Atatürk Kültür Merkezi'ndeki sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, eski ismi "Propontis" olan Marmara Denizi ve çevresinin uzun yıllar birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını hatırlattı.Can, bölge için bir ilk olan uluslararası sempozyumun önemine işaret ederek, şunları kaydetti:"Propontis bölgesi yani Marmara Denizi ve çevresi antik dönemde uzun süre yerleşim gören jeopolitik konumu gereği önemli kültürel değişimlerin yaşandığı ve önemli kolonilerin kurulduğu bir yer olduğundan arkeolojik araştırmalar için oldukça zengin bir bölgedir. İlimiz Çanakkale ve ilçemiz Biga bir antik kentler cenneti ve bir açık hava müzesidir. İnşallah turizmde de arzulanan önemli bir destinasyon merkezi olacaktır. Görevimiz topraklarımızdaki kültürel zenginlikleri kendimize saklamak değil, binlerce yıllık insanlık tarihine ışık tutacak araştırmalar yaparak bu araştırmalara destek olmak, geçmiş medeniyetlere ait gün yüzüne çıkan bilgi ve belgeleri tüm dünya insanlığı ile paylaşmaktır."Apollon Smintheion Kazı Başkanı Prof. Dr. Coşkun Özgünel de Türkiye Cumhuriyetinin kültürel ve arkeolojik alanda nasıl bugünlere geldiğini gençlerin birçoğunun bilmediğini aktardı.Bulgaristan, Fransa, Yunanistan, Romanya, Avusturya, Rusya, Ukrayna, Belçika, İngiltere, KKTC ve Hollanda gibi ülkelerden 60 yabancı bilim insanı ile Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden 145 yerli bilim insanının bildiri sunacağını belirten Özgünel, "Sempozyum boyunca 143 sözlü bildiri, 17 poster bildiri olmak üzere 160 bildirinin sunumu yapılacak. Marmara Bölgesi'ndeki bir kısım Helenistik kent terazi ağırlıkları sergisi de sempozyum alanında yer alacaktır." diye konuştu.
İÇDAŞ A.Ş Sosyal Sorumluluk Direktörü Suat Karataş da Propontis ve çevre kültürleri sempozyumunun tarihsel aydınlanmada geleceğe doğru atılan bir adım olduğunu ifade etti.
Sempozyumun açılışına Biga Belediye Başkanı İsmail Işık, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Biga Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Soytürk, Kültür ve Turizm İl Müdürü Kemal Dokuz ile yerli ve yabancı akademisyenler katıldı.
Sempozyum 19 Ekim'de sona erecek.
http://beyazgazete.com/video/webtv/yasam-11/uluslararasi-propontis-ve-cevre-kulturleri-sempozyumu-canakkale-608264.html