Yüzlerinden kömür karası eksik olmuyor- ERZİNCAN

beyazgazete 2018-08-24

Views 45

- Mangal kömürü üretimi yapan işçiler drone görütüsü - Mangal Kömürü üretimi yapan işçiler genel ve detay görüntü - Odun kömürü üreticisi Polat Gür ile röportaj - İliç Orman İşletme Şefi Hasan Yalçın ile röportaj - Erzincan İliç ilçesine bağlı Yakuplu köyünde geçimlerini mangal kömüründen sağlayan mevsimlik işçiler, günün ilk ışıklarında odun toplayarak başladıkları işlerini, gece saatlerinde odun kömürü elde etmek için yaktıkları ateşin başında noktalıyor - Odun kömürü üreticisi Polat Gür: - "Tek başımıza bu işi yapamadığımız için ailemizle çalışıyoruz. Odunun kesilmesi, araziden getirilmesi ve işlenmesi, anlayacağınız her aşaması çok zor"ERZİNCAN (AA) - KEMAL ÖZDEMİR - Erzincan 'ın İliç ilçesine bağlı Yakuplu köyünde, geçimlerini mangal kömüründen sağlayan mevsimlik işçiler, sabah odun toplayarak başladıkları mesailerini, odun kömürü için yaktıkları ateşin başında gece yarısına kadar devam ettiriyor.Mardin'den, aileleriyle ekmek parası için nisan ayı başında ilçeye gelerek çalışmaya başlayan mevsimlik işçiler, Yakuplu köyüne yaklaşık 2 kilometre mesafedeki bir dağın eteğine kurdukları çadırda ekmek mücadelesi veriyor.Atalarından gördükleri doğal yöntemlerle odun kömürü üreten işçiler, Orman İşletme Müdürlüğünce belirlenen bölgelerden elde ettikleri meşe odununu yakıp mangal kömürüne dönüştürüyor.Günün ilk ışıklarıyla mesaiye başlayan ve traktörlerle ormana ulaşmak için yolun bitimine kadar giden işçiler, ardından yürüyerek meşelerin bulunduğu dağlık alanlara dağılıyor.Zorlu bir yürüyüşün ardından çalışma alanına gelen erkek ve kadınların, kimi motorlu testereyle kimi ise balta yardımıyla mangallık kömür yapmak için meşe kesiyor.Kesilen meşeleri çadırların bulunduğu alanda kurdukları ocaklarda, 2 ila 3 hafta arasında kontrollü şekilde ve başında nöbet tutarak yakan işçiler, ardından soğutma çalışması yapıyor.Bu işlemler sonucu oldukça meşakkatle elde edilen odun kömürleri, kamyonlara yüklenip alıcılarına götürülerek satışa sunuluyor.Bu süreçte yaşamlarının büyük bir kısmı konakladıkları çadırda, ormanda ya da odun kömürü elde etmek için yaktıkları odunların başında nöbet tutarak geçen ve yüzlerinden kömür karası eksik olmayan mevsimlik işçiler, oldukça zorlu bir iş yapmalarına rağmen ekmek parası kazanmanın mutluluğunu yaşıyor. - "İşimizi babadan oğula devam ettiriyoruz"Mardin'den ailesi ile çalışmak için Erzincan ’a gelen ve 15 yıldır bu işle uğraşan Polat Gür, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gece gündüz demeden, toza, dumana, yüzlerindeki kömür karasına aldırış etmeden zor şartlarda çalıştıklarını belirtti.
Bölgeye geldikleri bahar aylarında zaman zaman yağmur altında çalıştıklarını ifade eden Gür, sözlerini şöyle sürdürdü:"Baharda yağış döneminde ailemizle çamur içerisinde çalışıyoruz. Tek başımıza bu işi yapamadığımız için ailemizle çalışıyoruz. Odunun kesilmesi, araziden getirilmesi ve işlenmesi, anlayacağınız her aşaması çok zor. Yaklaşık 15 yıldır bu işi yapıyorum, işimizi babadan oğula devam ettiriyoruz." - "Burada çok güzel bir dayanışmamız var"Gür, işlerinin zor olduğunu ancak dayanışma ile bu zorlukları aştıklarını belirterek, "Burada çok güzel bir dayanışmamız var. Birlikte yemek yiyoruz ve birbirimizin işlerine yardım ediyoruz. Kendi odunumuzu kömür yapıp kamyona yüklediğimizde diğer ailelerle çalışıyoruz. İnsan gücü az olan ailelere yardımcı oluyoruz. Cümbür cemaat eğlenerek, kimi masal anlatır, kimi şarkı söyler, o şekilde devam ederek çalışıyoruz." dedi.
İliç Orman İşletme Şefi Hasan Yalçın ise mevsimlik işçi olarak çalışan ailelerin zor koşullarda ve belirlenen alanlarda ağaç kesimi yaparak geçindiğini söyledi.

Odun kömürü yapımının zorluğuna dikkati çeken Gür, şunları kaydetti:"Baltalık olan meşe ormanlarımızı rehabilitasyona tabi tutuyoruz. Mardin'den gelen işçiler de bizim gösterdiğimiz ormanlık alanda, önce kesimlerini yapıyorlar, ardından çıkan orman ürünlerini kurdukları ocaklarda belli bir süre yakarak meşe kömürü haline getiriyorlar. Yapılan iş meşakkatli. Mevsimlik işçiler aileleriyle çalışıyorlar. Mevsimlik bir iş olduğu için genç, yaşlı, kadın ve çocuk hepsi birlikte çalışarak bahar aylarında başladıkları işlerini sonbaharda sonlandırıyorlar."

http://beyazgazete.com/video/webtv/yasam-11/yuzlerinden-komur-karasi-eksik-olmuyor-erzincan-586267.html

Share This Video


Download

  
Report form