Hayvan pazarı
-Küçükbaş hayvanlar yakın çekim
-İl Müdürü Çolakoğlu ile röportaj
-Büyükbaş kurbanlık
-Hayvan pazarı
-Küçükbaş hayvan
( HATAY ) "Gözünde burnunda akıntı olan kurbanlık almayın"- Rastgele çöplere atılan kurban atıkları zoonoz hastalıklara neden oluyor- Hatay İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu, kesilen kurbanların ardından kulak küpelerinin il ve ilçe tarım müdürlüklerinde sistemden düşürülmesini istedi HATAY
- Hatay İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi, kurban kesiminde dikkat edilmesi gerekenler hakkında uyarıda bulundu. Burunda gözde akıntı ve salyalı hayvanların kurbanlık olarak alınmaması gerektiğini belirten Çolakoğlu, kesilen kurbanlardan ortaya çıkan atıkların da çöpe atılmayıp, gömülmesinin sağlıklı olacağını ifade etti.
Çolakoğlu, yaptığı açıklamada, Hatay'da 391 bin küçükbaş 150 bine yakın da büyükbaş hayvan bulunduğunu, bu hayvanların genelde kurbanlık olarak değerlendirildiğini belirtti.
Şanlıurfa, Konya, Aksaray, Diyarbakır ve Ağrı’dan Hatay'a kurbanlık için hayvan girişleri olduğunu vurgulayan Çolakoğlu, kentte her yıl genellikle 78 bin civarında küçükbaş 9 bine yakın da büyükbaş hayvan kesimi yapıldığını kaydetti.
"Kurbanların küpeleri sistemden düşürülmeli" Kesilen kurbanların küpelerinin il ve ilçe müdürlüklerine getirilerek sistemden düşürülmesi gerektiğine işaret eden Çolakoğlu, kurbanlık seçiminde dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı: "Özellikle hayvanlarda burun akıntısı, salya, gözlerde akıntılar, topallık, fiziksel olarak dışa yansıyan durumu olan hayvanları kurbanlık olarak alıp değerlendirmemek gerekir. Bunun dışında özellikle hayvanlarda kulak küpesi olmasına dikkat etmek gerekir. Veteriner hekimlerin kontrol ettiği ve kurbanlığa uygun olan hayvanlar değerlendirmeli. Bunları aldığımız yerlerde özellikle büyükbaş hayvanlarda 2 yaşını doldurmuş olmalarına dikkat edilmelidir. 2 yaşını doldurmuş olup olmadıklarını da kulak küpeleri ile beraber bizim sistemimizde kontrol edilmek istendiği zaman kontrolü yapılabilmektedir. Küçükbaş hayvanların da özellikle besili olması, kurbanlığa uygun olması gerekmektedir. Bunun dışında özellikle hayvanların il içerisinde nakillerinde ve nakil belgesi küçükbaşlarda ve büyükbaşlarda da pasaportla nakillerini yapmak gerekir. İl dışına hayvanları götürmek gerektiği zamanlarda da bunları mutlaka veteriner sağlık raporuna dönüştürmek o şekilde intikalleri yapmak lazım. Kurbanlıklar kesildiğinde kulak küpelerini alıp il ve ilçe müdürlüklerimizdeki arkadaşlarımıza götürerek sistemden düşümlerini yapmalıyız.” Hatay İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu, kesilen hayvanlardan çıkan atıkların çöplere atılması durumunda insanlara geçebilecek zoonoz hastalıkların oluşabileceğini belirterek, “Hayvanlarımızı, kurbanda kestiğimiz vakit özellikle sakatatlar ve hayvandan etlerinin dışına atılacak malzemeleri, çevreye zarar vermeyecek şekilde hayvanlardan insanlara geçebilecek zoonoz hastalıklar olabileceği düşüncesiyle, bu tehlikeyi bertaraf etmek için özellikle sakatatları ve hayvanların iç organlarını alıp çok derin ve çevreye zarar vermeyecek bir şekilde gömmek gerekiyor. Bu atıkları çöplere atmak çok doğru bir davranış değildir” dedi.
(MBY
http://beyazgazete.com/video/webtv/guncel-1/gozunde-burnunda-akinti-olan-kurbanlik-almayin-577790.html