Nüsra Şahin röp.
-İpek Leni candan röp.
( LONDRA ) - İngiltere’deki Türkler, İngiliz İçişleri Bakanlığı’na dava açıyor LONDRA
- İngiltere’de yaşayan Türk vatandaşları İngiltere İçişleri Bakanlığı’na dava açmaya hazırlanıyor, dava öncesi ise bu hafta içinde İçişleri Bakanlığına ihtarname gönderilecek. İngiltere’de yaşayan vatandaşlar mahkeme masraflarını karşılamak adına bir birlik kurdu ve bağış kampanyası başlattı. Kampanya kapsamında şu ana kadar toplanan para 30 bin İngiliz sterlinini geçmiş durumda dava açılabilmesi ve mahkeme masraflarını karşılayabilmek adına toplamda 100 bin İngiliz sterlini gerekiyor. Türk girişimciler, haklarını mahkemede aramak için Alliance of Turkish Business people adında şirket kurdu. Şirketin kurucu direktörlerinden İpek Leni Candan yaşanan son durumu İHA’ya değerlendirdi. Candan, “Şu anda milletvekilleri nezdinde kamuoyu oluşturma çalışmalarımız devam ediyor, ancak yapmakta olduğumuz hukuki bir çalışma, şuanda yürüttüğümüz bağış kampanyası ile topladığımız paralar ile dava açılacak. Önümüzdeki birkaç gün içinde ise İçişleri Bakanlığına bir ihtarname göndereceğiz. Bu ihtarnamede şu sebeplerden dolayı yapmış olduğunuz şey kanunsuzdur buna dava açacağız diye kendilerine bildireceğiz” dedi.
‘Türkiye’nin bize sahip çıkmasını bekliyoruz’ Konu ile ilgili Türkiye Londra Başkonsolosluğu ile de görüştüklerini dile getiren Candan Türkiye’nin kendilerine sahip çıkmasını istediklerini söyledi.
Candan, “Burada Konsolosluğumuz ile görüştük ama daha fazla şeyin yapılabileceğine inanıyoruz. Açıkcası bu konuda devletimizin de bize burada sahip çıkmasını bekliyoruz” dedi.
Şirketin kurucu direktörlerinden İpek Leni Candan, “Bu dava Birleşik Krallık hükümetine Türk toplumunun böyle haksız uygulamalara sessiz kalmayacağını ve göçmenleri sindiremeyeceklerini göstermek açısından çok büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı. Ankara Anlaşması uzmanları dava sürecini yorumladı İmmigration Connetion’dan Göçmenlik Hukuku Uzmanı Nüsra Şahin yaşanan dava sürecini yorumladı. Şahin, İngiltere İçişleri Bakanlığının aldığı kararın toplumda şok etkisi oluşturduğu ve İngiltere’deki Türklerin kendi haklarını aramalarının doğal olduğunun altını çizdi. Şahin “Bu kabul edilmesi zor bir gelişmeydi 16 Mart sabahı kuralların aniden değişmesi ve geceden sabaha kaldırılmış olması bir çok insanı şok etti. Beklemiyorduk açıkcası. İnsanlar çok kızgın ve haklılar da bu anlamda. Belli bir prosedür ile yapılmalıydı eğer değişiklik yapılacaksa. Bu çerçevede insanlar tabi ki haklarını arayacaklar” dedi.
“Brexit’ten kaynaklı kaygılı bakış açımız devam ediyor” Göçmenlik Hukuku Uzmanı Nüsra Şahin her ne kadar İngiltere’de yaşayan Türk vatandaşlarının haklarını aramasının doğal olduğunu söylese de bu noktada gelinen Brexit sürecinden dolayı adımların dikkatli atılması gerektiği belirtti.
Şahin “Evet hukuki anlamda böyle bir şey olabilir ama bir de şu var. Karar 2-3 yıl sonra ortaya çıktığı zaman eğer olumlu ise bile uygulanamayabilir çünkü Brexit nedeniyle İnsan hakları Mahkemesinin kararlarının uygulanıp uygulanmaması yine İngiltere’nin kendi inisiyatifine kalacak, kazandık ama uygulatamıyoruz da diyebiliriz” dedi.
Ankara Anlaşması çerçevesinde İngiltere'ye yerleşip burada iş kuran Türk vatandaşları 16 Mart 2018'e kadar 4 yılı tamamladıktan sonra ücretsiz olarak süresiz oturum başvurusu yapabiliyordu. Ancak aniden yürürlüğe giren yeni kurallarla süresiz oturum için 5 yıl ikamet, kişi başı 2 bin 389 sterlin başvuru ücreti ve dil ile kültür sınavı şartları getirildi.
Yeni kurallar çoktan İngiltere'de işini kurmuş 12 bin 500 Ankara Anlaşmalı Türk vatandaşına geriye dönük olarak uygulanıyor. 4 yılda süresiz oturum beklentisiyle yatırım yapmış olan Ankara Anlaşmalılar artık 5 yıl beklemek zorunda kalacak. 2 çocuklu bir ailenin neredeyse 10 bin sterlin başvuru ücreti ödemesi de gerekecek.
http://beyazgazete.com/video/webtv/guncel-1/ingiltere-deki-turkler-ingiliz-icisleri-bakanligi-na-dava-aciyor-576344.html