- Bamya üreticisi Osman Güneş ve eşinin tarlaya gelişi - Osman Güneş ve eşinin bamya toplaması - Toplanan bamyaların evde ipe dizilmesi - Üretici Osman Güneş ile röportaj - Ziraat Odası Başkanı Hasan Dikmen ile röportajBamya hasadı üreticiyi zorluyor - Amasya 'nın Taşova ilçesinde üretimindeki her aşaması binbir emek isteyen çiçek bamyasının hasadı sürüyor - Tek tek iplere dizilerek kurutulan, daha önceleri fiyatı altınla yarışan çiçek bamyasının bu yıl fiyatı pazarda 120 lirayı buluyor - Çiçek bamyası üreticisi Osman Güneş: - "Çiçek bamyası zor olduğu için yeni yetişen gençler tarlaya gelip çalışmıyorlar. Gençlerimiz bamyanın zor olmasından dolayı evlenecek kız bulmakta zorlanıyor. Kızlarımız ya bamya işi olmayan yerin genci veya okumuş gençle evlenmek istiyor"AMASYA (AA) - TEVFİK ÖZTÜRK - Türkiye'nin önemli çiçek bamyası üretim merkezlerinden Amasya 'nın Taşova ilçesinde hasadı devam eden ürün, zahmetli üretim süreciyle dikkati çekiyor.Bölgede nisan ayında ekimi yapılan, haziran ayından itibaren ise toplanmaya başlanan çiçek bamyasının hasadı kasım ayına kadar sürüyor.Sabahın erken saatlerinde toplanan minik bamyalar, iğne yardımı ile tek tek ipe dizilerek kurumaya bırakılıyor. Geçmiş yıllarda kilosu altın fiyatlarıyla yarışan çiçek bamyasının kurumuş halinin kilosu pazarda bu yıl 120 lirayı buluyor.Taşova ilçesine bağlı Çaydibi köyünde bamya üreticiliği yapan 69 yaşındaki Osman Güneş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bamya üretiminin emek ve sabır isteyen, zahmetli bir iş olduğunu söyledi.
- "Çiçek bamyasını cenazen dahi olsa mutlaka birileri toplayacak"Çiçek bamyasının genellikle kurutularak değerlendirildiğini belirten Güneş, günlük toplanması gereken ürünün dalında kaldığında değerini kaybettiğini ifade ederek şunları dile getirdi:"Nisan ayında ekimini yaptığımız bamya, yaklaşık yirmi gün sonra topraktan çıkıyor ve en az üç sefer çapasını yapıp gübresini de attıktan sonra haziran ayından kasım ayına kadar topluyoruz. Çok zor bir ürün. Sabah saat beşte tarlaya gelip öğle saatlerine kadar toplayacaksın daha sonra evde özel iğnesi ile ipe dizildikten sonra bir bezle sarılıp akşam üzeri çiçekleri temizlendikten sonra güneş almayan bir yere asılarak kurumaya bırakılacak. Kuruyan bamya altın gibi sarı oluyor. Çiçek bamyasını günlük toplamak zorundasın. Cenazen dahi olsa mutlaka birileri veya en azından komşular tarafından toplanacak. Toplanmayan bamya kaval dediğimiz büyük oluyor onun da değeri olmuyor." - "Kızlarımız ya bamya işi olmayan yerin genci veya okumuş gençle evlenmek istiyor"Güneş, çiçek bamyası üretiminin gençlerin gözünü korkuttuğunu, kızların evlilik tercihlerini bile etkilediğini söyledi.
"Çiçek bamyası zor olduğu için yeni yetişen gençler tarlaya gelip çalışmıyorlar." diyen Güneş, şöyle devam etti:"Gençlerimiz bamyanın zor olmasından dolayı evlenecek kız bulmakta zorlanıyor. Kızlarımız ya bamya işi olmayan yerin genci veya okumuş gençle evlenmek istiyor. Bamyanın zorluğu yüzünden kız bulmak da mesele haline geldi. Bekarlar da kalmış oluyor." - "Çekilen zahmetine göre şu anki fiyattan memnun değiliz"Son iki yıla göre bu yıl verimden memnun olduklarını ancak fiyatlardan memnun olmadıklarını ifade eden Güneş, "Şu anki bamya fiyatlarından memnun değiliz. Pazarda bamya fiyatları 90 lira civarında. Bir ara 120 liraya kadar çıkmıştı ancak kilosu 150 lira bile olsa çekilen zahmet ve zorluğa göre yine de az daha fazla olması gerekir." diye konuştu.
- "İlçemiz genelinde yılda yaklaşık olarak 250 - 300 ton arasında bamya üretiliyor"Taşova Ziraat Odası Başkanı Hasan Dikmen ise ilçede çiftçilerin yüzünü güldüren tek ürünün, çiçek bamyası olduğunu söyledi.
Dikmen, "İlçemizin en önemli gelir kaynaklarından bir tanesi olan bamyamız köylümüzün 24 saat esasına göre ürettiği bir üründür. En çok gelir getirici olan bamyaya ilçemiz çok önem veriyor. Yıllardır yaklaşık 30 köyümüz bamya üretimi yapmaktadır. Bamyanın fiyatı şu dönemde 120 liradan 90 liraya kadar düştü ama ileri zamanlarda yine fiyatın artacağını düşünüyorum. Çiftçilerimizin yüzünü güldüren tek ürün olan bamya, kalabalık aileler tarafından daha çok üretilmekte, ilçemiz genelinde yılda yaklaşık 250 - 300 ton arasında bamya üretmektedir." ifadelerini kullandı.
http://beyazgazete.com/video/webtv/guncel-1/bamya-hasadi-ureticiyi-zorluyor-amasya-575748.html