Üniversite ‘Mor Patates’ Geliştirdi

NetGazete 2018-07-20

Views 10

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan, uzun süredir üzerinde çalıştıkları ‘Mor Patates’ geliştirdiler.
‘Mor Patates’in diğer patateslere göre Antioksidan oranının yüksek olduğunu kaydetti. Çalışkan ayrıca kırmızı, pembe gibi farklı renklerde patates geliştirme çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

NetGazete YouTube Kanalına Abone Olmak İçin


‘Mor Patates’ için üretim izni alınacak
Çalışkan; ‘’Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi olarak patates ıslahı konusunda çok yoğun ve kapsamlı çalışmalar yapıyoruz. Çok sayıda Lisans Üstü öğrencimiz burada Yüksek Lisans ve Doktora tezi yürütüyorlar. Biz patateste özellikle kurağa toleranslı, yüksek sıcağa toleranslı,sanayilik kullanıma uygun yerli çeşitleri geliştirmeye çalışıyoruz.Her yıl yaklaşık 100 bin tane yeni melez bitki elde ediyoruz. Daha sonra bu elde ettiğimiz melez tohumları burada küçük saksılara ekerek onlardan yumru üretimi yapıp ıslah sürecini başlatıyoruz. Bu süreç yaklaşık 12 yıl süren bir süreç.

Son yıllarda popüler olan özellikle fonksiyonel ve sağlıklı gıdaların gittikçe daha popüler olduğu günümüzde biz de patateste bu anlamda bir fark yaratma amacıyla çalışmaya başladık renkli patates ıslahıyla, çeşit ıslahı konusunda. Bu anlamda da ilk ürünlerimiz olan özel sektörle birlikte geliştirdiğimiz mor etli çeşidimizi geçen yıl tescil amacıyla Tarım Orman Bakanlığına başvurusunu yaptık ve ilk değerlendirme sonucunda da çeşidimize bakanlık tarafından üretim izni verildi ve çeşidimizin ismi ‘’İlk Mor’’ olarak bakanlık kayıtlarına geçti. Bu Türkiye’deki ilk mor renkli çeşidi geliştirdiğimizi de aslında öne çıkarmak, vurgulamak amacıyla da böyle bir isim koyduk. Gerçekten dünyanın çeşitli ülkelerinde kırmızı, mor et rengine sahip patateslerin geliştirildiğini görüyoruz.

Türkiye’de ise ilk defa özel sektörle birlikte fakültemizin yapmış olduğu çalışma sonucunda böyle bir çeşit geliştirilmiş oldu. Bu nedenle de ismini ilk mor koyduk. Bunun dışında kırmızı, pembe gibi değişik renklerde renkli patates konusunda çalışmalarımız devam ediyor çok yakın bir zaman içerisinde de farklı renklerdeki çeşitlerinde tescil başvurusunu yaparak üretim izni almayı hedefliyoruz’’ dedi.

Daha sağlıklı bir gıda üretimini hedefliyoruz
Renkli patateslerin çok daha sağlıklı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan lezzet farkın çok olmadığını da söyledi. Çalışkan ; ‘’‘’Aynı türe ait bitkiler bunlar. Sadece renk açısından farklı buda doğal olarak patatesin anavatanı Peru’da patates yaklaşık 10 bin yıldır yetiştiriliyor ve çok farklı genetik kaynaklar var.Çok zengin bir genetik çeşitliliğine sahip Peru , Ant Dağları. Burada bulunan renkli patatesleri getirerek normal herhangi bir suni müdahale yapmadan klasik ıslah yöntemleri dediğimiz melezleme ıslahıyla bu renkli çeşitleri diğer ticari çeşitlerle melezleyerek bu şekilde renkli et rengine sahip çeşitleri geliştiriyoruz. Bunların en büyük özelliği antioksidanlar açısından çok zengin olması. Karotenoidler (biyolojik pigment) açısından zengin olması. Biliyorsunuz bu renkler ve antioksidan maddeler ve karotenoidler tarafından kazandırılıyor.Yüksek antioksidan içermesi nedeniyle insan sağlığı açısından olumlu etkileri artık herkes tarafından biliniyor.Patateste de bu şekilde renkli patatesler geliştirilerek daha sağlıklı bir gıda üretimini hedefliyoruz’’ şeklinde konuştu.

Sağlık açısından çok daha sağlıklı bir patates çeşidi
Çalışkan;‘’Lezzet farkı bu biraz tabi damak tadıyla da alakalı ama patatesten çok farklı bir tat yok açıkcası. Yine patates tadı var ama aromada renkten kaynaklanan bir farklılaşma var normal patatesten ama kesinlikle rahatsız edici bir renk değil. Zaten bunun tüketimi de kullanımı da dünyada gittikçe yaygınlaşmakta. Sağlık açısından çok daha sağlıklı bir patates çeşidi’’
=====================================================

NetGazete Resmi Web Sitesi


NetGazete Sosyal Medya Adresleri





NetGazete Haber Yayın Akışı

Share This Video


Download

  
Report form