: - Tür" />
: - Tür"/>
: - Tür">

'Türkiye'de patent, marka konusunda pozitif gelişmeler yaşanıyor' - EDİRNE

beyazgazete 2018-05-17

Views 2

"Türkiye'de patent, marka konusunda pozitif gelişmeler yaşanıyor" - EDİRNE

: - Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Habip Asan ile röportaj"Türkiye'de patent, marka konusunda pozitif gelişmeler yaşanıyor" - Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Habip Asan: - "Türkiye'de coğrafi işaretlemeyle ilgili toplam 2 bin 500'ün üzerinde potansiyelin olduğunu düşünüyoruz. Mesela Gaziantep baklavası hem Türkiye'de tescil aldı hem de AB Komisyonu'ndan aldı. Bizim bir sonraki aşamamız bunların (diğer ürünlerin) AB Komisyonu'ndan tescillerini almak" - "Türkiye'de patent, marka, tasarım ve coğrafi işaret olmak üzere önemli pozitif gelişmeler yaşanıyor. Çünkü ülkeler bu işlerden para kazanıyor"TEKİRDAĞ (AA) - VEDAT YÜCEBAŞ - Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Habip Asan, Türkiye'de patent, marka, tasarım ve coğrafi işaret gibi konularda önemli pozitif gelişmeler yaşandığını söyledi.

Çerkezköy ilçesindeki bir programa katılmak üzere Tekirdağ 'a gelen Asan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de 350 tescilli coğrafi işaretli ürün bulunduğunu, 450 kadar ürünün de coğrafi işaretleme işleminin devam ettiğini belirtti.
Yakında Tekirdağ köftesi, Tekirdağ peynir helvası, Malkara peynir helvası gibi ürünlerin de tescillerinin yapılacağını ifade eden Asan, meşhurlaşmanın, markalaşmanın ülkelerin ekonomilerine büyük katkı sağladığının altını çizerek, şunları kaydetti:"Türkiye'de coğrafi işaretlemeyle ilgili toplam 2 bin 500'ün üzerinde potansiyelin olduğunu düşünüyoruz. Mesela Gaziantep baklavası hem Türkiye'de tescil aldı hem de AB Komisyonu'ndan aldı. Bizim bir sonraki aşamamız bunların AB Komisyonu'ndan tescillerini almak. Malatya kayısısı, Aydın inciri yine aynı şekilde. AB Komisyonu'nda tescilleri tamamlandı, inşallah belgesini verdiğimiz Malkara eski kaşar peyniri de bir sonraki aşama olarak AB Komisyonu başvurusu yapılır, oradan da belge alır." - "Malkara eski kaşar peynirinin geliri Tekirdağ 'a yeter"Türkiye'de patent, marka, tasarım ve coğrafi işaret gibi konularda önemli pozitif gelişmeler yaşandığını belirten Asan, "Çünkü ülkeler bu işlerden para kazanıyor. Mesela İtalyanlara baktığımız zaman parmesan peyniri, yine aynı şekilde Fransızların şaraptan şundan bundan yılda 20 milyar dolar bir para kazanıyorlar. Burada Malkara eski kaşar peynirini yedik, çok güzel bir lezzet ama bundan sonra, bundan daha fazla para nasıl kazanılır, üretici birlikleri bunun niteliğini ve kalitesini nasıl daha fazla arttırır düşünmek gerekiyor. İtalya'daki parmesan gibi bir pazarlama sistemi geliştirilse bütün Malkara'ya, bütün Tekirdağ 'a onun geliri yeter. Sadece parmesanın yarattığı katma değer yılda 4 milyar doların üzerinde." diye konuştu.
İsveç Devleti'nin resmi Twitter hesabından, ülkenin dünyaca ünlü köftesinin tarifinin Türklere ait olduğunu itiraf ettiğinin hatırlatılması üzerine Asan, kültürlerin birbirine benzediğini söyledi.

Kültür etkileşiminin mutfağı daha fazla etkilediğini vurgulayan Asan, şunları söyledi:"Ortadoğu'nun, Balkanların bir kısmı ve Kafkaslar, Osmanlı coğrafyası içerisinde. Suriye'de baklava yapılıyor, Yunanlar da yapıyor. Bu anlamda, Türk baklavası ya da Antep baklavası diyoruz. Bu anlamda, bazı kültürlerin birbirinden etkilenmiş olması çok doğaldır. İsveçlilerin köfteyle ilgili bu şekilde söylemesi bile bizim için güzel bir şey. Geçen ben İsveç'teydim, orada şunu öğrendim. Mesela dondurmanın da asıl mucidi Türkler. Sanıyorum Osmanlı döneminde Uludağ'dan ve diğer yerlerden getirilen karla beraber kaymak ve benzeri şeylerle yapılan bir şey. Ben bunu İsveç'ten öğrendim."

http://beyazgazete.com/video/webtv/guncel-1/turkiye-de-patent-marka-konusunda-pozitif-gelismeler-yasaniyor-edirne-540815.html

Share This Video


Download

  
Report form