Engelli arkadaşından etkilendi biyonik el tasarladı - DİYARBAKIR

beyazgazete 2018-04-19

Views 1

- Çalışmaların yapıldığı sınıftan genel görüntü - Biyonik elden görüntü - Sınıfın içindeki öğrenci ve öğretmenden görüntü - Mehmet Mevlüt Çetinkaya 'nın konuşması - Öğretmen Nazım Ekinci'nin konuşmasıEngelli arkadaşından etkilendi biyonik el tasarladı - Diyarbakır 'ın Eğil ilçesinde 11. sınıf öğrencisi Mehmet Mevlüt Çetinkaya, eli olmayan bir arkadaşının durumundan etkilenerek, atık malzemelerden biyonik el tasarladı - Öğrenci Çetinkaya:"Engelli arkadaşımız rahat hareket edemediği için utanıyordu. Buna çok üzülüyordum. Sonunda biyonik el yapmaya karar verdim"DİYARBAKIR (AA) - MEHMET SIDDIK KAYA - Diyarbakır 'ın Eğil ilçesinde lise öğrencisi Mehmet Mevlüt Çetinkaya, atık malzemeden biyonik el tasarladı.Aynı okulda kolu olmayan bir arkadaşının durumundan etkilenen Eğil Mesleki ve Teknik lisesi 11. sınıf öğrencisi Çetinkaya, biyonik el tasarlamaya karar verdi. Fikrini paylaştığı elektrik - elektronik öğretmeni Nazım Ekinci'den de destek alan Çetinkaya, arasında tükenmez kalem yayı ve misina ipinin de yer aldığı atık malzemelerden biyonik el tasarımını gerçekleştirdi.Çetinkaya, AA muhabirine, öğrenci arkadaşının eli olmadığı için yaşadığı sıkıntılara sürekli tanık olduğunu söyledi.

Engelli arkadaşının bir şeyi tutmak istediğinde zorlandığını belirten Çetinkaya, "Bir yere gittiğimizde grup içerisinde bu arkadaşımız rahat hareket edemiyordu, utanıyordu. Buna çok üzülüyordum. Sonunda biyonik el yapmaya karar verdim." dedi.
Geçen yaz tatilini bu projenin üzerinde çalışarak geçirdiğini, öğretmenin yönlendirmesiyle de tasarım yaptığını aktaran Çetinkaya, şöyle konuştu:"Tükenmez kalem yayını ve misina ipini kullanarak, tasarımını yaptığım kola parmak hareketlerini yaptırmaya çalıştım. Oluşturduğum protez el bütün parmak hareketlerini yapabiliyor. Isıya duyarlı olan kolu daha da geliştirebilsek engeli arkadaşımız kolayca bir bardağı tutup su içebilir." - "Sıcaklığı hissedebiliyor"Öğretmen Nazım Ekinci de hedeflerinin beyin dalgasıyla kontrol edilen robotik el yapmak olduğunu belirterek, şunları aktardı:"Şu anki haliyle sadece parmak hareketlerini ve ince motor davranışlarını yapabiliyor. Aynı zamanda bunu diğer protezlerden ayıran nokta işin içine duyguları kattık. Bu biyonik el, sıcaklığı hissedebiliyor. Yani çakmakla elini yaktığımız zaman biyonik el de refleks gösteriyor. Avuç kısmına buz bıraktığımız zaman titreme davranışı yapabiliyor."Kendilerine destek çıkılması durumunda beyin dalgasıyla kontrol edebilen robotik el yapacaklarını işaret eden Ekinci, "Bu işin üstesinden gelirsek ülkemizdeki bir çok insanın yarasına derman olacağız. Bu proje sayesinde bir çok uzvunu kaybetmiş insanı topluma kazandırabiliriz. Amacımız bu projeyi daha geliştirerek, uzuvlarını kaybetmiş insanların yaralarına derman olmaktır." diye konuştu.


http://beyazgazete.com/video/webtv/guncel-1/engelli-arkadasindan-etkilendi-biyonik-el-tasarladi-diyarbakir-526589.html

Share This Video


Download

  
Report form