Aşırı avcılık deredeki balıkları bitiriyor

beyazgazete 2018-03-03

Views 106

Yrd. Doç. Dr. Akkuş'un su içerisinde çalışması
-balıkları kontrol etmesi
-Yrd. Doç. Dr. Akkuş, İile röp
-detaylar

( VAN -HD)- Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkuş;- “Bahçesaray çayındaki kırmızı benekli alabalığın yok olmasında başlıca iki tane unsuru var”- “Birisi akarsuyunun fiziki habitat tahribatı, ikincisi de aşırı avcılık geliyor” VAN

- Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkuş, Bahçesaray çayındaki kırmızı benekli alabalığın yok olmasında başlıca iki tane unsurun olduğunu ifade ederek, “Birisi akarsuyunun fiziki habitat tahribatı, ikincisi de aşırı avcılık geliyor” dedi.
Van YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkuş, Bahçesaray çayında yaşayan benekli alabalıkların yaşam alanlarını inceledi. Su geçirmez tulum giyerek yaklaşık 4 saat eksi 6 derece soğuk suda balıkların yaşam alanlarını inceleyen Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkuş, bugün Bahçesaray çayında çalışma yaptıklarını söyledi.

Bildiğiniz gibi Bahçesaray çayı ülkenin akarsularından olan ve nezih kaynaklarından birini oluşturduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Akkuş, “Son yıllarda insan odaklı etkiler nedeniyle akarsular üzerinde inanılmaz bir tahribat oluşmaya başladı ve balıkların yaşam alanı olan akarsular hızla kirlenmeye ve habitatları yok olmaya başladı.
Bahçesaray çayında ülkemizde artık nesli gittikçe tükenmeye başlayan kırmızı benekli alabalık yaşamaktadır. Fakat geçen yıllar içerisinde maalesef Çatak çayında kırmızı benekli alabalık veya dağ alabalıkları dediğimiz alabalık türü yok olmak üzeredir. Yaptığımız çalışmada artık çayın ana kolunda alabalığın tamamen tükendiğini, yalnızca çayının bir kolu olan Ünlüce Deresi'nde alabalıkların kaldığını görmekteyiz. Bahçesaray çayı su kalitesi olaraktan ülkemizin tartışılmaz en temiz sularından biri. Belki de en temiz, hatta en temiz suyu. Bahçesaray çayındaki kırmızı benekli alabalığın yok olmasında başlıca iki tane unsur var. Birisi akarsuyunun fiziki habitat tahribatı, ikincisi de aşırı avcılık geliyor. İnsanoğlu olaraktan her şeyi yok ediyoruz. Deredeki balıkları, ormandaki ağaçları yok ediyoruz. İşte burada direnmeye çalışan hayata kalmaya çalışan kırmızı benekli alabalık neslinin son temsilcilerinden birisi. Eğer sahip çıkmazsak, korumazsak ‘bir zamanlar buralarda kırmızı benekli alabalık vardı’ diyeceğiz” dedi.
Yaptıkları çalışmada diğer bir sorun ise akarsularda yaşayan balık türlerinin sürekli olarak hareket halinde olduklarının altını çizen Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkuş, “Hareket halinde olan balıklar yukarıya ve aşağıya doğru gerek besin aramak için gerek avcılarından kaçmak için hareket ederler. Fakat akarsularda yapılan bilinçsiz düzenlemeler neticesinde balıkların habitatları yok olmaktadır. Hemen şu arkamda görmüş olduğunuz gibi yol geçişini sağlamak amacıyla box veya büzlerden yapılan köprü, akarsudaki düşeni yükseltiyor. Bu da habitatı ikiye bölüyor, parçalı bir habitat yapısı oluşturuyor ve balıklar dar bir alana sıkışıyor. Dar bir alana sıkıştıkları da zaman buradaki hayatlarını uzun bir süre devam ettiremiyorlar. Öncelikli olarak da şunu bilmemiz lazım. Akarsular sürekli ekosistemin kaynağı, ekosistemin kan damarlarıdır. Eğer akarsularımıza sahip çıkmazsak denizlerimizde balık olmaz, göllerimizde balık olmaz. Çünkü akarsular karaların içerisindeki besin elementlerine olaraktan denizlere taşıyor ve buradaki balık popülasyonlarının devam etmesini sağlıyor” şeklinde konuştu.
“Dere taşkını diye bir şey yoktur” Akarsularda taşkın önleme çalışmaları, dere ıslah çalışmaları adı altında birçok çalışma yapıldığının altını çizen Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkuş, “Şunu bir kere bilmemiz lazım. Hiç bir dere taşmaz. Dere taşkını diye bir yer yoktur. Yalnızca insan olaraktan bizler gelip dere yataklarını işgal ediyoruz, yol geçiriyoruz, ev yapıyoruz. Bugün geliyor dere kendine ait olan geri almak istiyor ve eski yatağına geri dönüyor. Böylece taşkın denilen olay gerçekleşiyor. Ama şunu iyi bilmemiz lazım hiçbir dere taşmaz. Bunun neticesinde dere ıslahı dediğimiz çalışmaları yapıyoruz. Akarsular yüz binlerce yıllık süreçler sonucunda oluşmuş ekosistemlerdir. Fakat bizler geliyoruz kepçeyi bir takılıyoruz yüz binlerce yıllık süreçte oluşmuş olan o ekosistemi bir anda yok edip bırakıyoruz. Akarsuyun tabanında taşlar olması lazım. Akarsuyun kıyı yapısının yumuşak bir geçiş ve karasal ekosisteme ve bağlanması lazım ama. Bizler geliyoruz akarsu etrafında kenarlarında büyük beton duvarlar ölüyoruz. Böylece akarsudaki besin miktarı azaltıyoruz. Dolayısıyla dere ıslah çalışmalarında taşkın önleme çalışmalarını yaparken akarsularını yaşayan ekosistemi olduğunu, akarsuların biyo çeşitliliğimizin önemli kaynaklarından olduğunu bilmemiz lazım. Habitat bütünlüğüne dikkat ederekten habitatı bozmamamız lazım” şeklinde sözlerini tamamladı.

http://beyazgazete.com/video/webtv/yasam-11/asiri-avcilik-deredeki-baliklari-bitiriyor-503327.html

Share This Video


Download

  
Report form