Arıtma tesisi yapımında 'çınar' hassasiyeti - SAKARYA

beyazgazete 2018-02-20

Views 0

Arıtma tesisi yapımında "çınar" hassasiyeti - SAKARYA - Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nce ağacın bakımının yapılması - Ağaçtan ve tesisten detaylar - SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş'in açıklamaları - SASKİ ekipleri, içme suyu arıtma tesisi alanında bulunan ve 350 yıllık olduğu tahmin edilen çınar ağacına göre değişiklik yaptığı projeyi tamamladı - SASKİ Genel Müdürü Keleş: - "Hem arıtma tesisimiz arzu ettiğimiz lokasyonda projelendirildi hem de yaklaşık 350 yıllık çınar ağacımızı korumuş olduk"SAKARYA (AA) - Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) ekipleri, 350 yıllık çınar ağacını dikkate alarak değişikliğe gittiği "Uludere İçmesuyu Arıtma Tesisi" projesini tamamladı.SASKİ ekipleri, Uludere bölgesinde 24 mahallenin temiz içme suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla "Uludere İçmesuyu Arıtma Tesisi" projesini hayata geçirdi. Projenin yerini belirleyen ekipler, alanda en az 350 yaşında olduğu tahmin edilen çınar ağacı bulunduğu için değişikliğe gittikleri projeyi çınar ağacına göre tasarladı.Ekiplerce titiz çalışma sonucunda ağaca zarar vermeden inşa edilen tesisin, 10 - 15 gün içerisinde bölge halkına hizmet vermesi bekleniyor.SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, basın mensuplarıyla beraber gezdiği tesiste yaptığı açıklamada, uzun zamandan beri Uludere kaynağından yüzeysel suyu alıp mahallelere verdiklerini ancak yağmurlu havalarda sürekli bulanma sorunu yaşadıklarını söyledi.

Sorunun giderilmesi için arıtma tesisi projesinin hazırlandığını aktaran Keleş, "Cazibeyle suyu verebilmek için bu bölgeyi belirlediler. Lokasyon olarak arıtma tesisini burada yapmak zorunda kaldık fakat burada en az 350 yıllık tahmin ediyoruz, çınar ağacımız var. Onu da korumak durumundaydık. Özellikle su ve çevreyle ilgilenen bir kurum olarak bu özeni göstermek zorundaydık. Arkadaşlarımıza hem bu çınar ağacının korunması hem de tesisin projelendirilmesiyle ilgili talimat verdik. Arkadaşlarımız da gerçekten güzel bir proje ortaya çıkardı. Hem arıtma tesisimiz arzu ettiğimiz lokasyonda projelendirildi hem de yaklaşık 350 yıllık çınar ağacımızı hiç zarar vermeden korumuş olduk." diye konuştu.
Keleş, Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nce ağacın bakımının da yapıldığını belirterek, şunları kaydetti:"Çınar ağacını yakından incelerseniz içinin oyuk olduğunu göreceksiniz. Zaman zaman içinde çeşitli vesilelerle insanların sığındığını, hatta ateş yaktıklarını da gördük. Yani bir noktada bizim arıtma tesisimiz, hem bu çınar ağacının korunmasını sağladı hem de bakımı yapılmış oldu. Bir noktada arıtma tesisiyle biz bir taşta iki kuş vurmuş olduk. Bu bölgedeki 24 mahallemize pırıl pırıl arıtılmış Uludere suyunu inşallah ulaştırmış olacağız. Proje aşağı yukarı 10 - 15 gün içerisinde tamamlanmış olacak. Arıtma tesisi ve çevrelediğimiz koruma bandıyla çınar ağacımızın uzun yıllar ayakta kalmasını sağlamış olacağız. Örnek proje oldu. Özellikle çevreyle ilgili kurumlarımızın doğal varlıklarımızı hassasiyet gözeterek koruması konusunda maksimum gayret göstermesi gerekiyor. Bu, tüm insanlığın, canlıların mirasıdır."Ecdadın çevreyi korumak için çok büyük fedakarlık gösterdiğini anlatan Rüstem Keleş, SASKİ olarak bu duyarlılığı her zaman gösterdiklerini, göstermeye de devam edeceklerini sözlerine ekledi.

http://beyazgazete.com/video/webtv/guncel-1/aritma-tesisi-yapiminda-cinar-hassasiyeti-sakarya-497990.html

Share This Video


Download

  
Report form