Güvercinlerden detay
-Jüri üyelerinden görüntü
-Jüri üyesi Yaşar Demirkaya'nın konuşması
-Jüri üyesi Serkan Gündüz Gündüz'ün konuşması
-Güvercini kategorisinde birinci olan İsa Canbuldu'nun konuşması
( MANİSA ) - Manisa, en güzel güvercin yarışmasına ev sahipliği yaptı MANİSA
- Osmanlı Hanedanlarının dışında beslenmesi yasak olan ve padişahlar tarafından özenle beslendiği için Hünkari adı verilen Manisa’ya özgü olan Klasik Hünkari ve Manisa Azman’ı cinsi güvercinler Manisa’nın Salihli ilçesindeki güzellik yarışmasında görücüye çıktı. Yarışmada jüri üyelerinin verdiği puanlamaya göre yaklaşık 10 ilden katılan en güzel güvercinler seçildi. Klasik Hünkari Yetiştiricileri Birliği ve Manisa Azmanı Sevenler Topluluğu tarafından düzenlenen 4. Klasik Hünkari ve Manisa Azmanı Güzellik Yarışması, Salihli Gümüşçayı Çok Amaçlı Etkinlik Salonu’nda gerçekleştirildi.
Renkli görüntülere sahne olan yarışmaya 150’ye yakın güvercin katılırken, 6 kişilik jüri tarafından belirlenen yarışma sonunda 12 kategoride dereceye giren güvercin yetiştiricilerine ödül verildi.
Altı kategoride değerlendirme yaptıklarını ifade eden jüri üyesi Yaşar Demirkaya, “Bu güvercinlerin kendilerine göre özellikleri var. Desen dağılımlılığı, renk canlılığı, kafasındaki tepe ve gaga yapısı var. Vücudun bütün olarak duruşunu göz önünde bulundurup, içlerinden en iyilerini seçmeye çalıştık” dedi.
Klasik Hünkari ve Manisa Azmanı Güzellik Yarışması’nın bu yıl 4’üncüsünü düzenlediklerini ifade eden Serkan Gündüz ise, “Sakarya, İstanbul, Çanakkale, Denizli, Balıkesir, Bursa, Manisa ve İzmir’den 150 güvercin katıldı.
Bu yarışmayı düzenlememizin amacı, güvercinlerin kendi memleketinde çoğalması, değer verilmesi ve besleyen kişileri kupa vererek teşekkür etmekti” diye konuştu.
Yarışmaya katılan ve güvercini ile kategorisinde birinci olan İsa Canbuldu ise Manisa’ya has olan güvercinleri 25 yıldır ilgi gösterip beslediğini söyledi.
Canbuldu, “Manisa’ya has olan güvercinlerin çoğalması için çaba gösteriyorum. Çeşitli yarışmalara katılıyorum. Bugün burada kategorisinde birinci olup, beslediğimiz kuşun değerini aldık. Kuşlarımız Osmanlı döneminden olduğu için maddi değeri çok yüksek değil, bazı ırklarımızı kaybettiğimiz için, bu ırklarımızın kaybolmamasını istiyoruz. Bu kuşların çoğalması için mücadele ediyorum” dedi.
Büyük ilgi gören yarışma sonunda 6’sı Klasik Hünkari ve 6’sı Manisa Azmanı olmak üzere 12 kategoride dereceye giren güvercin sahiplerine kupa verildi.
http://beyazgazete.com/video/webtv/guncel-1/en-guzel-hunkari-guvercinler-manisa-da-yaristi-497607.html