Sığınmacıların vatanlarına dönüş umudu artıyor - KİLİS

beyazgazete 2018-02-06

Views 7

- Suriyeli mültecilerin barındığı Öncüpınar Konteyner kentinden detay görüntüler - Suriyeli mültecilerin konuşmaları - Genel detaylarSığınmacıların vatanlarına dönüş umudu artıyor - Türkiye'ye sığınmak zorunda kalan Suriyelilerin, Fırat Kalkanı Harekatı'yla başlayan geri dönüş istekleri Zeytin Dalı Harekatı'yla güçleniyor - Gönüllü Geri Dönüş Programı kapsamında, Kilis 'teki Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan iki yıl içinde yaklaşık 160 bin Suriyeli ülkesine döndü - Ülkesine dönen Savayni: - "İnşallah bu Zeytin Dalı Harekatı huzur içerisinde tamamlanırsa oradaki malımıza da kavuşma imkanımız olur. Toprağımızda çalışır, geçinir gideriz"KİLİS (AA) - RAUF MALTAŞ - Terör örgütleri ve Esed rejiminin baskı ve zulümlerinden kaçarak Türkiye'ye sığınmak zorunda kalan Suriyelilerin, Fırat Kalkanı Harekatı'yla başlayan geri dönüş umutlarını Zeytin Dalı Harekatı güçlendirdi.Yaklaşık 7 yıldır iç savaşın devam ettiği ülkelerini terk eden binlerce Suriye uyruklu vatandaş, sığındıkları Türkiye'de hayata tutunmaya devam ediyor.Terör örgütü PYD/PKK ve DEAŞ mensubu teröristlerin vatanlarını elinden alması nedeniyle topraklarına hasret yaşayan sığınmacıların, Türkiye öncülüğünde gerçekleştirilen Fırat Kalkanı Harekatı'yla özgürlük umutları arttı.Harekat kapsamında Suriye'de ilk özgürleşen ve operasyonun simge şehir haline gelen Cerablus, Çobanbey ve Bab gibi şehirler, ülkesine hasret kalan birçok Suriyelinin döndüğü bölgelerin başında geliyor.Fırat Kalkanı Harekatı'yla kısmi özgürlüğün ve güvenliğin sağlandığı Suriye'de, Zeytin Dalı Harekatı'yla da sağlanan huzur ortamının taçlandırılması hedefleniyor.Suriye'nin kuzeyine geçişin yapıldığı Kilis 'teki Öncüpınar Sınır Kapısından 1 Ocak 2015'ten bu yana Gönüllü Geri Dönüş Programı kapsamında yaklaşık 160 bin Suriyeli ülkesine döndü. Kilis 'te Suriyeliler ülkelerine dönebilmek için harekat kapsamında terörden arındırılan bölgelere geçişini sürdürüyor. - "Güvenliğimiz garanti olur"Ülkesine dönen Suriyeli Bünyamin Savayni, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 2 yıldır barındığı Türkiye'den memleketi olan Bab şehrine döndüğünü söyledi.

Aslında Fırat Kalkanı Harekatı'nın hemen ardından gitmek istediğini ancak Türkiye'de tedavi olduğu için geciktiğini belirten Savayni, "İnşallah bu Zeytin Dalı Harekatı huzur içerisinde tamamlanırsa oradaki malımıza da kavuşma imkanımız olur. Toprağımızda çalışır, geçinir gideriz. Güvenliğimiz garanti olur, hayatımız güvencede olur. İnşallah çalışırız ve çok iyi olur. Canımı, vatanım için bu yaşta vermeye hazırım." diye konuştu.
Dönüş işlemlerini tamamlayan Osman Hayyam da terörün örgütü PYD/PKK'nın hedefi olan Afrin'in Bilal köyünden olduğunu söyledi.

Köylerinin birkaç gün önce terör örgütünden temizlendiğini belirten Hayyam, "Türkiye öncülüğünde başlayan Zeytin Dalı Harekatı biterse hemen Afrin'e gideceğim. Harekat sonrası kendi ülkemizde inşallah rahata kavuşacağız." ifadelerini kullandı.Sınır kapısında yakınlarını Suriye'ye uğurlayan sığınmacılardan Halil Haydani ise memleketinin Münbiç olduğunu söyledi.

Münbiç'te huzur ve güven ortamının tesis edilmesini beklediğini aktaran Haydani, "Münbiç'e dönmek istiyorum ancak orada hiçbir şekilde can güvenliği yok. Terör örgütü PYD/PKK baskısını ve zulmünü halen orada sürdürüyor." dedi.


http://beyazgazete.com/video/webtv/guncel-1/siginmacilarin-vatanlarina-donus-umudu-artiyor-kilis-491003.html

Share This Video


Download

  
Report form
RELATED VIDEOS