Müzik görme engelli çiftin hem gönül gözü hem de geçim kaynağı oldu

beyazgazete 2018-02-03

Views 36

Görme engelli Turan çiftinden sokakta müzik yaparken detaylar
-Görme engelli Umut Turan ile röp.
-Görme engelli Mutlu Turan ile röp.
-Genel detaylar

( ESKİŞEHİR - ÖZEL) ESKİŞEHİR

- Müzik sayesinde tanışan 3 çocuk sahibi görme engelli Turan çifti, çeşitli şehirlerde sokak müzisyenliği yaparak geçimlerini sağlıyor. Birbirlerini tanımadan 1995 yılında amatör olarak müziğe başlayan Turan çifti, müzik sayesinde tanışarak evlendiler. Bursa’dan İstanbul, Ankara gibi şehirlere giderek sokak müzisyenliği yapan görme engelli çift, bu şekilde ekmek paralarını kazanmaya çalışıyor. Eskişehir’e de sokak müziği yapmaya gelen çift, Hamam Yolu mevkiinde kendilerini dinleyenleri adeta mest etti. Eşine enstrüman çalarak eşlik eden Umut Turan, çevredeki vatandaşlardan olumlu tepkiler aldıklarını söyledi.

Turan, "Zıt tepkiler almıyoruz. Emeğimiz, işimiz bu. Kazancımızı bu yolla yapıyoruz. Yapacağımız başka bir iş yok. Sokak müzisyenliği yaparak hayatımızı kazanıyoruz. Soğuklarla mücadele ediyoruz. Sadece Eskişehir değil farklı şehirlere de gidiyoruz. Bursa’dan geliyoruz buraya. Zorluklarla karşılaşıyoruz. Yazın sıcak, kışın soğuk. Her işte zorluk olduğu gibi bu işlerde de zorluk oluyor. Düğünlere ve belediye faaliyetlerine de gidiyoruz. Genelde sokaktayız. Müziğe 1995 yılında amatör olarak başladım sonra 1998 yılından beri de profesyonel olarak yapıyorum. Müziğe merakım vardı. Ders almadım. Kendi çabalarımla öğrendim" diye konuştu.
"Müzik bize aracı oldu, müzikle tanıştık" Eşi Umut Turan’a solistlik yaparak destek olan Mutlu Turan ise "Tanışmadan önce ayrı ayrı müzikle uğraşıyorduk. Müzik bize aracı oldu, müzikle tanıştık. Ben her hangi bir enstrüman çalmıyorum. Solistlik yapıyorum. Ben solistim o çalıyor" dedi.
Son olarak sokak müziği ile uğraşanlara biraz daha değer verilmesi gerektiğini belirten Mutlu Turan, şunları söyledi; "Sokak müzisyenlerine biraz daha özen gösterilirse, değer verilirse daha iyi olur, daha çok seviniriz. Üniversiteli öğrencilerimizde yapıyor. Artık bir sanat oldu bu meslek. Mesela İstanbul’da bir belediye gruplar arasında Whatsapp grubu kurmuş ve vardiyalı bir şekilde metrolar da müzik çalarak işlerini yapıyorlar. Bursa’da böyle bir şey yapabilir."

http://beyazgazete.com/video/webtv/guncel-1/muzik-gorme-engelli-ciftin-hem-gonul-gozu-hem-de-gecim-kaynagi-oldu-490011.html

Share This Video


Download

  
Report form