Tekstil sektörü tehlike altında

beyazgazete 2018-02-02

Views 33

Sempozyumdan detaylar
-Konuşmacılardan detaylar
-Kimya Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ali Uğurlu ile röp.
-Genel detaylar

( GAZİANTEP )- Küresel rekabet Türk tekstilini vuruyor- Uğurlu:“Suriye ve Irak’taki iç savaş ortamı bu potansiyelin gerektiği gibi değerlendirilmesinde engellemektedir”- “Özellikle küresel rekabetten ötürü Türk tekstili ciddi sorunlar yaşamaktadır” GAZİANTEP

- Türk Mühendis Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) Kimya Mühendisleri Odası Güney Bölge Şubesi tarafından düzenlenen ‘Tekstil’ sempozyumu gerçekleştirildi.
Sempozyumda konuşma yapan Kimya Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ali Uğurlu, “Son dönemlerde özellikle küresel rekabetten ötürü Türk tekstili ciddi sorunlar yaşamaktadır. 40 milyar dolar civarındaki bir ihracat rakamı söz konusudur ama bu Türkiye’deki potansiyel için yeterli bir rakam değildir” dedi.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle Çetin Emeç Toplantı Salonunda gerçekleştirilen kongrede, Tekstil Kimyasalları ve Uygulamaları konularındaki son gelişmeler konuşuldu. Sempozyomun ardından konuşma yapan Kimya Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ali Uğurlu, Türkiye’deki yaşanan tekstil sanayisi sorunları hakkında önemli açıklamalar yaptı. Özellikle Türkiye’nin güney bölgesinde bulunan illerin tekstil sektörünün temelini oluşturduğu söyleyen Başkan Uğurlu, “Tekstil sektörü bölge için öncelikle Gaziantep, Kahramanmaraş, Adana ve Şanlıurfa için önemli bir sektör. Son yıllarda bu kadar büyük bir potansiyele sahip olan sektörün özellikle bölgede yaşanılan sıkıntıları farkındayız. Bizim sempozyumu bölgede düzenlememizin nedenlerinden birisi buradan çıkan sonuçların, bölgenin potansiyelini değerlendirme konusunda yeni öngörüleri oluşturabilir miyiz? yeni fikirlerle sanayiciyi, bilim insanlarını buluşturabilir miyiz? diye Gaziantep’te bu sempozyumu düzenledik” ifadelerini kullandı. “Suriye ve Irak’taki iç savaş ortamı bu potansiyelin gerektiği gibi değerlendirilmesinde engellemektedir” Başkan Uğurlu ayrıca güney bölgesindeki illerin son yıllarda komşu ülkelerle yaşanılan sorunlar nedeniyle tekstili etkilediğini kaydederek, “Tekstil Gaziantep sanayisinin temelini oluşturmaktadır ve büyük oranda da bir ihracat potansiyeline sahiptir. Bu nedenle tekstil Gaziantep için önemli bir sanayi dalıdır ama söylediğim gibi güney komşularımızla son yıllarda yaşanılan sıkıntılar, özellikle Suriye ve Irak’taki iç savaş ortamı bu potansiyelin gerektiği gibi değerlendirilmesinde engellemektedir. Bu sektörün aşması gereken bir problemdir. Özellikle ihracat için yeni ülkelerin bulunması, yeni kaynakların ve potansiyelin oluşturulması gerekmektedir. Burada da iş hükümete düşmektedir. Bu nedenle bilimsel olarak biz sektörde bilim insanlarıyla burada böyle bir sempozyum düzenliyoruz ama esas bu potansiyelin değerlendirilmesi doğrultusunda ufku ve yolu açacak olan hükümettir. Hükümete büyük görev düşmektedir” şeklinde konuştu.
“Özellikle küresel rekabetten ötürü Türk tekstili ciddi sorunlar yaşamaktadır” Kimya Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ali Uğurlu, küresel rekabetin Türk tekstilini etkilediğini de belirterek, “Bu son dönemlerde özellikle küresel rekabetten ötürü Türk tekstili ciddi sorunlar yaşamaktadır. 40 milyar dolar civarındaki bir ihracat rakamı söz konusudur ama bu Türkiye’deki potansiyel için yeterli bir rakam değildir. Özellikler İstanbul, Bursa, Denizli, İzmir, Gaziantep ve Adana’da yoğunlaşan sektörün potansiyeli çok daha yüksektir. Tabii bu potansiyeli farklı ülkelere taşınması gerekirken sektör kendi içerisinde küçülmeyi ve kaliteden ödün vererek üretim yapmayı seçmiştir. Bu da beraberinde sorunları da getirmiştir. Özellikle sağlık ve çevre konusunda tekstilin meydana getirdiği ciddi sorunlar vardır” dedi.
Öte yandan yapılan sempozyum ardından katılımcılara plaket ve katılım belgeleri takdim edildi.

http://beyazgazete.com/video/webtv/ekonomi-2/tekstil-sektoru-tehlike-altinda-489604.html

Share This Video


Download

  
Report form