Otobüs işletmecileri sıkıntı içinde...Masrafların artmasına karşılık bilet fiyatları yerinde sayıyor

beyazgazete 2018-01-17

Views 14

İşletmeci Fatih Gündoğmuş ile röportaj
-Otogardan detaylar
-Otobüslerden detaylar

( ESKİŞEHİR -ÖZEL)- Otobüs firması işletmecisi Fatih Gündoğmuş;- "Bilet fiyatları motorin fiyatlarının 3 lira olduğu dönemdeki ile aynı"- "Hızlı trenin yoğunlaşması bizi bayağı zor duruma bıraktı"- "Şoförler Odası bizim için hiçbir şey yapmadı, destek bulamadı"- "İnternet üzerinden bilet satışının firmalara zararlarının yanı sıra faydaları da var"- “Herkes cam kenarı isterse bizim o arabada bilet satmamız zorlaşıyor” ESKİŞEHİR

- Eskişehir'deki bazı otobüs firması işletmecileri, masraflarının ağır olmasından ve bilet fiyatlarındaki yükselişin beklenilenin altında kalmasından şikayet ederken, bu sıkıntılar karşısında Şoförler Odası'nın ilgisizliğinden yakındı. Üniversitelerin sınav dönemlerinin sona ermesiyle yoğunlaşan şehirlerarası otobüs firmaları işletmecileri, yaşadıkları problemleri anlatırken yeterli destek görmemekten şikayet etti. Bilet fiyatlarının motorin fiyatlarının 3 lira olduğu dönemdeki ile aynı olduğunu ifade eden otobüs firması işletmecisi Fatih Gündoğmuş, “Yaklaşık 24 senedir bu meslekteyim. Otobüsçülük sektör olarak zorlukta, mazot 3 lira ve civanında iken biletler bu fiyatlardaydı. Şimdi mazot 5 buçuk lira civarında, ama biz bilet fiyatlarını hala aynı fiyatlardan çekiyoruz. Tabii ki bunda rekabetin de yansıması var. Hızlı trenin de yoğunlaşması özellikle bizi sektörde bayağı zor duruma bıraktı. Masraflarımız çok ağır, vergilerimiz çok yüksek” şeklinde konuştu.
“Otogar işletmecileri olarak fiyatların düşüklüğünden dolayı hepimiz dertliyiz” Otogar kiraları, bakım ücretleri gibi masraf kalemlerinin firmalara ağır geldiğini belirten Gündoğmuş, “Kiralar çok yüksek, artı arabaların bakımları, otogar ücretleri, otogar çıkışlarından sonra yoldaki ücretlerimiz, otoban, köprü ücretlerimiz çok fazla. İnanın sektör karşıdan göründüğü gibi değil, çok büyük para kazanmıyor. Ama bizim de işimiz bu, yapmak zorundayız. Kurum olarak tüm sivil toplum kuruluşları ile reklamımızı yapmaya, onlardan destek istemeye, belediye, hastane gibi yerlerde reklamımızı yapmaya çalışıyoruz. Biz otogar işletmecileri olarak, fiyatların düşüklüğünden dolayı hepimiz dertliyiz. Tabi bu vatandaşın işine geliyor, ben de yolcu olsam tabi ki fiyatına bakarım. Ama işin neticesinde yaptığımız masraflarla bu işi çıkarmamız şu doluluk oranlarıyla mümkün değil” ifadelerini kullandı. “Şoförler Odası bizim için hiçbir şey yapmadı” Şoförler Odası'nın işletmecilere destek olmadığını iddia eden işletmeci Fatih Gündoğmuş, “Şoförler Odası bizim için hiçbir şey yapmadı. Bize çok bir destek bulmadı. Biliyorsunuz artık eskisi gibi değil. Eskiden kara düzen buradan 12 saatlik yola tek şoför gider gelirdi. Şimdi 2-3 kaptan koymak zorundayız. Artı bunların belgeleri otogar çıkışlarında polisler tarafından kontrol ediliyor. Bu çok iyi bir şey. Araçların belgeleri, kaza ve koltuk sigortaları ayrı bir şekilde kontrol ediliyor. Otobüslerin bu kış aylarında kış lastiği takma zorunluluğu var. Tabi ki bunlar biraz bizim işimize gelmiyor, ama vatandaşın iyiliğine olan bir şey. Biz de bu konu için teşekkür ettik yetkili kurumlara. Bizi de uyardıkları için bunlara dikkat ediyoruz. Yoksa çıkış alamıyoruz zaten. Tabi ki yazıhane işletmek personel çalıştırmak külfet aşırı masraflı işler. Kiraları var, masrafları var” dedi.
“Herkes cam kenarı isterse bizim o arabada bilet satmamız zorlaşıyor” İnternet üzerinden bilet satışının firmalara zararlarının yanı sıra faydaları da olduğunu dile getiren Gündoğmuş, “İnternet bize direkt gelen bir ücret. Önceden biz biletleri kara düzen kendimiz satardık, şimdi öyle bir şansımız yok. Herkes otobüste istediği koltuğu alabiliyor. Doluluk oranlarına göre de herkes cam kenarı ister, herkes cam kenarı isterse bizim o arabada bilet satmamız zorlaşıyor. Ama doluyken yapacak bir şey yok, vatandaş mecbur alıyor biletini. İnternetin bize yansıması olumlu yönde var. Çünkü önceden bilet kesen katip arkadaşın yoğunluğu çok oluyordu, şimdi öyle değil. Müşteri kendi biletini, kendi kredi kartı ile telefonundan alabiliyor” şeklinde konuştu.


http://beyazgazete.com/video/webtv/guncel-1/otobus-isletmecileri-sikinti-icinde-masraflarin-artmasina-karsilik-bilet-fiyatlari-yerinde-sayiyor-481280.html

Share This Video


Download

  
Report form
RELATED VIDEOS