Zigana'da 2 bin 50 rakımda çığ belgeseli - GÜMÜŞHANE

beyazgazete 2018-01-15

Views 1

- Belgesel çekimlerden görüntüler - Karda yürümeleri - Çekip ekibinden görüntüler - Belgeselin yapımcısı Serkan Bıçakçı ile röportaj - Oyuncu Kamil Güler ile röportajZigana'da 2 bin 50 rakımda çığ belgeseli - Tarihi İpek Yolu üzerindeki Zigana Dağı'nda kış şartlarında doğada hayatta kalmanın konu edildiği belgeselin çekimlerine arama ve kurtarma ekipleri de destek verdiGÜMÜŞHANE (AA) - Gümüşhane 'nin Torul ilçesine bağlı 2 bin 50 rakımlı Zigana Dağı, kış şartlarında doğada hayatta kalmanın konu edildiği belgesele ev sahipliği yaptı.Belgesel çekimi için Zigana Dağı'na gelen 26 kişilik ekip, zor koşullarda yaşama tutunmanın inceliklerini aktarmak üzere zorlu doğa koşullarında çekimler yaptı.Gerçeklik duygusunun yaratılması amacıyla çığ düşmesinin canlandırıldığı çekimlerde, oyuncular kar mezarı kazarak, kurtarma ve arama gerçekleştirdi.Belgeselin yapımcısı Serkan Bıçakçı, çekimler sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bakalım işe yarayacak mı?" projesi kapsamında Zigana Dağı'na geldiklerini söyledi.

Soğuk havada yoğun kar yağışı altında 5 gündür arazide olduklarını belirten Bıçakçı, projede gerçeklik duygusunu ortaya koyduklarını ve hayata dair sorunlara değindiklerini dile getirdi.Bıçakçı, Zigana Dağı'nda 25 Ocak 2009 tarihinde yaşanan ve 10 dağcının hayatını kaybettiği çığ faciasını, çekimler için dağa geldiklerinde öğrendiklerini aktararak, şunları kaydetti:"Burayı o olayla hatırlamak haksızlık olur. Biz bu civarda kontrollü bir çığ düşürmek için geldik. En uygun bölge burasıydı. Geldiğimizde öğrendik ki zamanında burada bir facia yaşanmış ama Zigana'ya haksızlık yapmak olur. Her an hepimizin başına bir şey gelebilir. Burayı çığla hatırlamak haksızlık. Burayı Limni Gölü ile kayak merkeziyle hatırlayın. Çok güzel doğası var."Kar altında kalan bir dağcıyı canlandıran oyuncu Kamil Güler de belgeselde zor şartlar altında vatandaşların neler yapması gerektiğine dikkati çektiklerini söyledi.

Güler, vatandaşların, herhangi bir çığ kazasından sonra kurtulma olasılıklarını artırmak için hem kurtarma ekiplerinin yöntemlerini hem de çığ altında kalan insanların yapacaklarını test etmeye çalıştıklarını ifade etti.
Çekimlere oyuncu ve teknik personelin yanı sıra Rize Arama Kurtarma (RİKE) ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) de destek verdi.

http://beyazgazete.com/video/webtv/yasam-11/zigana-da-2-bin-50-rakimda-cig-belgeseli-gumushane-480407.html

Share This Video


Download

  
Report form