Paylaş, herkes izlesin... Haberi okumak için →
Dünyanın en büyük halı fuarı olarak bilinen Uluslarası Domotex Halı ve Yer Döşemeleri Fuarı’na, Türkiye bu yıl 161 firmayla katıldı. Fuarda hem alan, hem de katılımcı firma sayısı olarak ilk sırada yer alan Türkiye, fuarın verimli geçmesini bekliyor.
Her yıl Almanya’nin Hannover şehrinde düzenlenen dünyanın en büyük halı fuarı olarak bilinen Domotex Halı ve Yer Döşemeleri Fuarı başladı. Yaklaşık 100 bin metrekarelik alana kurulu fuarda Türk firmaları 21 bin metrekarelik alana sahip olarak fuarda, önceki yıllarda olduğu gibi en büyük yer alan ülke olmaya devam etti. 64 ülkeden yaklaşık bin 500 firmanın katıldığı fuara 161 firmayla katılan Türkiye, katılımcı sayısında da ilk sırada yer aldı. Domotex’e, İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İTKİB) ve İstanbul Haıi İhracatçıları Birliği (IHIB) çatısı altında katılan Türkiye, halı ve yer döşeme sektöründe öncü ülkeler arasında yer almakta. IHIB Fuar Sorumlusu Rıdvan Zengin verdiği bilgide ITKIB çatısı altında 30 yıldır fuara katıldıklarını belirterek “Bu yıl ilk defa Hol 2`de yer aldık. Fuarın geçiş holü olduğu için fuara gelen herkesin buradan geçmesinden dolayı bu yılki beklentilerimizin ve tanıtımımızın daha verimli olacağını söyleyebilirim“ dedi.
Fuarda İstanbul Carpet Week Halı Tasarım yarışmasında dereceye giren 8 kişinin de fuara katıldığını belirten Zengin, “Bu halıları da Türkiye standında sergiliyoruz. 22-26 Ekim 2018`de İstanbul`da yapacağımız İstanbul Carpet Week`e ilginin de daha çok olmasını bekliyoruz“ dedi. İki ülke arasındaki 2017`de yaşanan gerilimin ihracatçılara ve firmalara yansımadığına da değinen Zengin, bazı kişilerin vize almasında zorluklar çıktığını ve gecikmeler yaşandığını kaydetti.
BURSA İPEK HALI DOKUMA TEZGAHI BÜYÜK İLGİ ÇEKTİ
ITKIB sponsorluğunda Domotex’e ilk defa Bursa`dan katılan İpekhane Halı, kurduğu ipek halı dokuma tezgahıyla büyük ilgi çekti. Üretim Sorumlusu Mehmet Ünal, ipek halının oluşumundan üretimine kadar detaylı bir şekilde misafirleri bilgilendirirken “Bursa ve Türkiye`mizin medeniyet örneği olan ipek halılarımızı dünyaya tanıtmak için buradayız. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle 5 yıl önce bir proje başlattık. Bu kapsamda köylerde terk edilen okulları atölyeye çevirerek 16 köyde üretim yapıyoruz. Bu projeyle şehirden köylere göç olmaya başladı. İlk nesli kaybetmeden genç nesle de bu mesleği öğrettik. Şimdi tüm halılarımızı genç neslimiz dokuyor. Üstelik eskiden olduğu gibi teknoloji kullanılmadan tamamen el yapımı. Dünyanın en kaliteli ipek halısının bizim dokuduklarımız olduğunu herkes söylüyor“ dedi.
“40 BİN KİŞİNİN ZİYARET ETMESİ BEKLENİYOR”
Çin`in emek hırsızlığı yaptığını belirten Ünal, “Çin pazarı tabii ki tüm dünyayı etkiliyor. Türkiye`de üretilen yıllık 80 tonluk kozanın sadece 6 tonunu devlet bize veriyor. 6 tonluk kozadan da 2 ton civarında ipek çıkıyor. Devletimizin bize sahip çıkmasını ve ipek halıcılığının daha fazla desteklemesini bekliyoruz. Bu bir kültürdür. Kültürümüzü kaybedersek geleceğimizi kaybederiz. Biz ipeğe aşkla bağlıyız ve bu projenin daha çok yayılması için tanıtıma ve üretime devam edeceğiz“ dedi.
Türkiye Hannover Başkonsolosu Banu Manaman ve Ticaret Ataşeliğinden Mustafa Vural da, Türkiye standlarını gezerek bilgi aldılar. Fuarda Gaziantep`den gelen makine halıları bölümü de yoğun ilgi görüyor. Fuarda yer alan Türk firmaları, sergiledikleri birbirinden güzel rengarenk ürünleri ile ziyaretçilerin dikkatini çekmeyi başarıyor. Dünyadaki makine halılarının yüzde 65’inin Türkiye`de üretildiğini belirten halıcılar, fuardan umutlu olduklarını belirtti. 15 Ocak’a kadar devam edecek fuarı yaklaşık 100 ülkeden 40 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.
================================
İhlas Haber Ajansı YouTube Kanalına Abone Olmak İçin:
►
İhlas Haber Ajansı Resmi Web Sitesi
►
İhlas Haber Ajansı Sosyal Medya Adresleri
►
►
►
►
İhlas Haber Ajansı hakkında
İhlas Haber Ajansı’na ulaşmak için
►