Avustralya'nın Sembolü Sydney Opera Evi Her Gün Binlerce Ziyaretçi Ağırlıyor

Haberler.com 2018-01-06

Views 9

- Sydney Opera Evinden genel görüntüler 20. yüzyılın en çok bilinen yapıları arasındaki Opera Evi, turistlerin görmeyi en çok istediği mekan olarak öne çıkıyor Danimarkalı mimar Utzon'un tasarladığı binanın yapımı 11 yıl sürdü Yapımı sırasındaki ekonomik ve teknik sorunlar nedeniyle istifa...
- Sydney Opera Evinden genel görüntüler


20. yüzyılın en çok bilinen yapıları arasındaki Opera Evi, turistlerin görmeyi en çok istediği mekan olarak öne çıkıyor
Danimarkalı mimar Utzon'un tasarladığı binanın yapımı 11 yıl sürdü
Yapımı sırasındaki ekonomik ve teknik sorunlar nedeniyle istifa eden Utzon, açılışa davet edilmedi
Tasarımıyla Pritzker Mimarlık Ödülü'ne layık görülen Utzon, 2008'de eserini göremeden öldü
Opera Evi'nin 161 bin ton ağırlığındaki ünlü çatısını denizin 25 metre derinliğine inen 588 beton direk taşıyor
SYDNEY (AA) – RECEP ŞAKAR - Avustralya'nın sembollerinden biri kabul edilen ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Dünya Mirasları Listesi'nde yer alan Sydney Opera Evi, her gün birlerce ziyaretçiyi ağırlıyor.

Dünyada da 20. yüzyılın en çok bilinen yapıları arasında gösterilen Opera Evi, bir yandan yelkenlileri, diğer yandan kesilmiş portakal dilimlerini hatırlatan özgün çatısıyla ülkeyi ziyaret edenlerin görmeyi en çok istediği mekan olarak öne çıkıyor.

Sydney Limanı yakınlarındaki Bennelong'ta inşa edilen Opera Evi, resmen açıldığı 1973 yılından bu yana her yıl milyonlarca kişi tarafından ziyaret ediliyor.

14 yılda tamamlandı

New South Wales eyaleti hükümeti, 1957'de Sydney'de görkemli bir opera binası yapılması için uluslararası yarışma düzenledi. 32 ülkeden 233 tasarımın katıldığı yarışmayı, fotoğraflardan gördüğü Sydney limanındaki yelkenlilerle Maya ve Aztek tapınaklarındaki şekillerden esinlendiği tasarımıyla Danimarkalı mimar Jorn Utzon kazandı.

Utzon'un özgün ve benzersiz özelliklere sahip tasarımının yapımı 1959'da başladı.

Opera Evi'nin yapımı, planlanandan daha uzun sürdü ve çok daha pahalıya mal oldu.

Dört yıl içinde tamamlanması ve 1963'te tamamlanması beklenen Opera Evi'nin yapımı 11 yıl sürdü. Bina, ancak planlanandan 10 yıl sonra 1973'te açılabildi.

Yaklaşık 7 milyon dolara mal olması beklenen Opera Evi'nin maliyeti de 100 milyon doları buldu.

Utzon, açılışa davet edilmedi

20. yüzyılın en önemli yapılarından biri kabul edilen Opera Evi'nin yapımı sırasında çok sayıda ekonomik ve teknik sorun çıktı.

Yetkililerye anlaşamayan Utzon, istifa ederek ülkesine döndü.

Utzon'un istifasının ardından Opera Evi, Avustralyalı mimar Peter Hall tamamladı.

Utzon, eserinin açılışına davet edilmedi

Opera Evi'nin açılışında adı bile anılmayan Utzon, ancak 2006'da Avustralya'ya davet edildi. "Companion of the Order of Australia" nişanı verilen Utzon, sağlık sorunları nedeniyle eserini görmeye gelemedi.

Opera Evi'nin tasarımıyla 2003'te Pritzker Mimarlık Ödülü'ne layık görülen Utzon, 28 Kasım 2008'de 90 yaşındayken eserini göremeden hayata veda etti.

Amerikalı ünlü mimar Frank Gehry'nin "Bütün bir ülkenin imajını değiştiren bina" olarak tanımladığı Opera Evi, 2007'de UNESCO tarafından Dünya Mirasları Listesi'ne eklendi.

Sydney'in Circular Quay bölgesindeki Bennelong'ta yaklaşık 20 bin metrekarelik bir alana kurulan Opera Evi'nin 161 bin ton ağırlığındaki ünlü çatısını denizin 25 metre derinliğine inen 588 beton direk taşıyor.

Yüksekliği 67 metre olan binanın çatısında, temizlik gerektirmeyen ve güneşe dayanıklı 1 milyon 56 bin İsveç kiremidi kullanıldi.

Uzunluğu 183, genişliği 118 metre olan binada toplam 5 bin 738 koltuk kapasiteli beş konser ve tiyatro salonu bulunuyor.

Ayrıca bin odaya sahip binada, 4 lokanta ve 6 barın yanı sıra hediyelik eşyaların satıldığı çok sayıda mağaza da yer alıyor.

Opera Evi'nde 2018 için düzenlenen yeni yıl havai fişek gösterisini yüzde 1,6 milyon kişi izledi İzleyicilerin yüzde 42'sini turistler oluşturdu. Haber

http://haberler.com/avustralya-nin-sembolu-sydney-opera-evi-her-gun-10425256-haberi/

Share This Video


Download

  
Report form
RELATED VIDEOS