- Doğu Guta'da mahsur kalan çiftin Pakistan 'daki ailesinin yaşadığı yerden genel görüntüler - Mahmut Fadıl'ın ağabeyi Muhammed Eşref'in röportajı - Suriye'de Esed rejiminin kuşatmasındaki Doğu Guta'da mahsur kalan çiftin Pakistan 'daki ailesi, 1981'den bu yana ilk defa haber aldıkları yakınlarının eve dönmesini umuyor - Ağabey Eşref: - "Allah kardeşime yardım etsin. Onun bu halini görmeye dayanamıyorum"GÜJRAT/ANKARA (AA) - Suriye'de Beşşar Esed rejiminin ablukasındaki Doğu Guta'da mahsur kalan Pakistan lı çiftin ailesi, 36 yıl sonra ilk kez haber aldıkları yakınlarına kavuşmayı umuyor.Şu anda 72 yaşında olan Mahmut Fadıl Eşref ile 62 yaşındaki eşi Sekral Bibi, 1975'te, iş bulma ümidiyle Suriye'ye gelmişti. Ülkede 2011'de patlak veren iç savaştan sonra çatışmalardan kaçmak için sürekli göç etmek zorunda kalan çift, Doğu Guta'da mahsur kalmıştı.Suriye'de AA muhabirlerine konuşan çift, az sayıdaki küçükbaş hayvanını zorlukla besleyerek elde ettiği yumurta ve sütle geçinmeye çalıştıklarını anlatmıştı. Pakistan 'daki AA muhabiri ise bir an önce ülkelerine dönmeyi uman yaşlı çiftin Pencab eyaletinin Güjrat iline bağlı bir köyünde yaşayan ailesine ulaştı.Mahmut Fadıl'ın 78 yaşındaki ağabeyi Muhammed Eşref, kardeşinin görüntülerini izlerken göz yaşlarına hakim olamadı.Kardeşinin en son 1981'de Pakistan 'a geldiğini söyleyen Eşref, "Birçok defa geri dönüp burada yaşamına devam etmesi için ısrar ettik ancak o geri dönmedi. Allah kardeşime yardım etsin. Onun bu halini görmeye dayanamıyorum." dedi.
Eşref, bir an önce kardeşine kavuşmak istediğini belirterek, "Orada zor şartlar altında yaşama tutunmaya çalışan kardeşimin tekrar ülkesine dönmesi için hükümetten yardımcı olmasını istiyoruz." ifadelerini kulandı. - "Çok şükür kardeşim hayatta"Uzun zamandır haber alamadığı kardeşine ulaştığı için AA'ya teşekkür eden Eşref, "Çok şükür kardeşim hayatta. Ona ulaştığınız ve haber getirdiğiniz için sizlere minnettarım." diye konuştu.
İki erkek kardeşi olan Eşref'in küçük kardeşi Muhammed Ali'nin ise 5 yıl önce hayatını kaybettiği öğrenildi.Şam'ın doğusundaki bölgede 400 bin sivil, 5 yıldır askeri kuşatma altında yaşıyor. Doğu Guta'ya bu yılın nisan ayına kadar kaçak yollar, gizli tüneller ve tüccarlar aracılığıyla kısıtlı da olsa gıda girişi sağlanabiliyordu ancak söz konusu dönemden bu yana rejim ve destekçisi yabancı terörist grupların ablukayı sıkılaştırmasıyla bölgeye gıda maddesi ve ilaç sokmak imkansız hale geldi. Bu durum bölge halkının günlük yaşamını daha da zora soktu.Doğu Guta, Astana anlaşmaları çerçevesinde "gerginliği azaltma bölgesi" ilan edilmişti. Rejimin garantörü Rusya, 22 Temmuz'da ateşkesin yürürlüğe girdiğini duyurmuştu ancak buna rağmen rejimin saldırıları aralıksız sürüyor.
http://beyazgazete.com/video/webtv/guncel-1/dogu-guta-dan-pakistan-a-36-yil-sonra-ilk-mesaj-gujrat-467995.html