FETÖ Elebaşının İadesinde Flaş Gelişme

Türkiye Gazetesi 2017-11-23

Views 1

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "Örgüt elebaşının kendi ülkelerinde korunmaksızın bağımsız ve tarafsız yargıya teslim edilmesi konusundaki talebimiz, beklentimiz ve ısrarımız devam etmektedir.

Bunu hem uluslararası sözleşmeler kapsamında hem de ikili anlaşmalar çerçevesinde beklemek Türk halkının hakkıdır" dedi.
Adalet Bakanı Gül, 2018 Merkezi Yönetim Bütçe ve 2016 Kesin Hesap Kanun Tasarısı ile Sayıştay Raporları görüşmelerine katıldı ve milletvekillerine sunum yaptı.

Gül şunları kaydetti:
"17 Kasım 2017 itibariyle FETÖ soruşturmaları kapsamında ihraç edilen hakim, savcı sayısı 3 bin 945'tir. Görevden uzaklaştırılan hakim, savcı sayısı 13'tür. FETÖ soruşturması kapsamında ihraç edilen personel sayısı 5 bin 920’dir. Bunların 107'si itiraz sonucu yapılan incelemeler sonucunda mesleğe iade edilmiştir."
Fettullah Gülen'in iade sürecine ilişkin olarak ise Gül şu bilgileri verdi:

"15 Temmuz 2016 tarihinde yaşanan kanlı darbe girişiminin ardından, Bakanlığımızca zaman kaybetmeksizin ilk olarak 19 Temmuz 2016 tarihinde FETÖ silahlı terör örgütü elebaşının iadesi için Amerika Birleşik Devletleri’ne 'acil tutuklama ve iade' talebinde bulunulmuştur. Özellikle Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım bu konuda muhataplarımızla yoğun temas kurdular. Süreç içerisinde terör örgütü elebaşı hakkında ülkemizde yargılanmakta olduğu dosyalardaki deliller ve yakalama kararlarına istinaden sonuncusu 3 Kasım 2017 tarihinde olmak üzere ABD’ye 7 adet iade talepnamesi ve 1 adet geçici tutuklama talebi gönderilmiştir. İade süreci ABD ile aramızdaki 1980 tarihli 'Suçluların Geri Verilmesi ve Ceza İşlerinde Karşılıklı Adli Yardımlaşma Antlaşması' uyarınca yürütülmektedir. Başvurularımız vesilesiyle, Bakanlığımızca ABD’deki muhataplarla düzenli görüşmeler yapılarak, mevcut dosyalardaki suçlarda örgüt elebaşının bağlantısı ve darbe teşebbüsüne ilişkin bilgiler paylaşılmaktadır. Örgüt elebaşının kendi ülkelerinde korunmaksızın bağımsız ve tarafsız yargıya teslim edilmesi konusundaki talebimiz, beklentimiz ve ısrarımız devam etmektedir. Bunu hem uluslararası sözleşmeler kapsamında hem de ikili anlaşmalar çerçevesinde beklemek Türk halkının hakkıdır. Bu hususta gerekli adımların atılmaması bir suçlunun korunması anlamına gelmektedir."

Süreyya Sadi Bilgiç, Halkların Demokratik Partisi İstanbul milletvekili Garo Paylan'ın yüksek yargı üyelerinin kurumları hakkında sunum yapmasının gerektiğini hatırlatması üzerine, daha önceki uygulamaları hatırlattı.

============================

Türkiye Gazetesi YouTube Kanalına Abone Olmak İçin:


Türkiye Gazetesi Resmi Web Sitesi


Türkiye Gazetesi Sosyal Medya Adresleri





Türkiye Gazetesi Haber Akışı

Share This Video


Download

  
Report form