Χιλιάδες μαθητές σε όλη την Ελλάδα βγήκαν στους δρόμους ζητώντας ένα καλύτερο σχολείο, χρηματοδότηση υπέρ της δωρεάν παιδείας και ένα σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει.
Δυστυχώς η μεγάλη πορεία της Αθήνας ολοκληρώθηκε με επεισόδια στη Βουλή και την ευρύτερη περιοχή της πλατείας Συντάγματος από τους γνωστούς κουκουλοφόρους.
Μια μικρή ομάδα εκσφενδόνισε πέτρες και βόμβες μολότοφ προς την αστυνομία και ειδικότερα στις δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονταν στο προαύλιο της Βουλής.
Ακολούθησε ρίψη χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις και «κυνηγητό» μέχρι το Πολυτεχνείο.
Τα επεισόδια μπροστά στη Βουλή δεν κράτησαν περισσότερο από δύο λεπτά της ώρας τα οποία όμως ήταν αρκετά για να κάνουν αποπνικτική την ατμόσφαιρα.
Οι ταραξίες απομακρύνθηκαν και «ταμπουρώθηκαν» στο Πολυτεχνείο, βάζοντας φωτιές σε κάδους και σπάζοντας ένα τουλάχιστον κατάστημα.
Μαζική συμμετοχή στις μαθητικές πορείες σε όλη την Ελλάδα
Χιλιάδες μαθητές απ’ όλη την Αττική συγκεντρώθηκαν από νωρίς στα Προπύλαια για να διαδηλώσουν με κεντρικό σύνθημα «θέλουμε σχολείο να μορφώνει και όχι να εξοντώνει».
Οι μαθητές, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των διοργανωτών του συλλαλητηρίου, διεκδικούν «ένα δημόσιο σχολείο και δωρεάν για όλα τα παιδιά, το σχολείο και τη ζωή που τους αξίζει».
«Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, στα Γιάννενα, την Πρέβεζα, την Κατερίνη, τη Θεσσαλονίκη, τη Χίο και αλλού οι συμμαθητές μας βρίσκονται ήδη σε κινητοποιήσεις. Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά! Ενώνουμε τη φωνή μας σε όλη την Ελλάδα!», επισημαίνει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το συντονιστικό των μαθητών.
Πανό κατά του νόμου Γαβρόγλου στη Θεσσαλονίκη
Στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης κατέληξε η διαμαρτυρία εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων σχολείων της Θεσσαλονίκης για τα προβλήματα στην Παιδεία. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στο άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου και από εκεί κινήθηκαν με πορεία στο υπουργείο, όπου ανάρτησαν πανό και φώναξαν συνθήματα κατά του «νόμου Γαβρόγλου».
Εκπρόσωποι από την Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και μαθητές ζήτησαν την επαρκή χρηματοδότηση για την ομαλή λειτουργία των σχολείων, αλλά και την συνέχιση του θεσμού της ενισχυτικής διδασκαλίας και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης. Μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους δασκάλους ζήτησαν ακόμη την μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, την διατήρηση των ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και τους διορισμούς καθηγητών, ώστε να καλυφθούν κενά στην εκπαίδευση.
Βόλος: Πορεία και καταλήψεις
Χιλιάδες μαθητές Λυκείων και Γυμνασίων του μείζονος Βόλου, συγκεντρώθηκαν το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας και στη συνέχεια έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας της Μαγνησίας.
Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για έλλειψη εκπαιδευτικών, υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης και σε ορισμένες περιπτώσεις, για τον μεγάλο αριθμό μαθητών ανά τάξη.
Η πορεία των μαθητών και των μαθητριών ήταν ειρηνική, αφού υπήρχε αυστηρή περιφρούρηση και επιτήρηση από τους
συμμετέχοντες, ώστε να μην προκληθούν επεισόδια από εξωσχολικά άτομα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από το πρωί βρίσκονται υπό κατάληψη 24 Γυμνάσια και Λύκεια του Βόλου, ενώ σε 4 συγκροτήματα οι μαθητές έκαναν αποχή από τα μαθήματά τους.
Λάρισα: Στους δρόμους οι μαθητές των ΕΠΑΛ
Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν μαθητές των ΕΠΑΛ της Λάρισας διεκδικώντας να μην καταργηθεί καμία ειδικότητα στα ΕΠΑΛ.
Οι μαθητές έφτασαν μπροστά στην είσοδο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και διέκοψαν την κυκλοφορία των οχημάτων για λίγη ώρα, φωνάζοντας συνθήματα για την επαναλειτουργία των ολιγομελών τμημάτων των ΕΠΑΛ.
Παράλληλα υπό κατάληψη τελούν σχολικές μονάδες στη Λάρισα και στα Φάρσαλα, όπως είναι το 2ο Γενικό Λύκειο Λάρισας, το 1ο, 2ο, 4ο και 7ο ΕΠΑΛ Λάρισας και το ΕΠΑΛ Φαρσάλων.
Σε αναβρασμό και η Πελοπόννησος
Συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας και πορεία προς τα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, πραγματοποίησαν μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης.
Στην συνέχεια, αντιπροσωπεία των μαθητών συναντήθηκε με τον αναπληρωτή διευθυντή και του μετέφεραν τα αιτήματά τους.
Όπως δήλωσαν οι μαθητές, «έχουμε βγει στους δρόμους για να διεκδικήσουμε, μεταξύ άλλων, την απαραίτητη χρηματοδότηση, ώστε τα σχολεία να λειτουργούν χωρίς προβλήματα».
Ανάλογη πορεία μαθητών πραγματοποιήθηκε και στην πόλη του Πύργου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, σε εξέλιξη βρίσκονται καταλήψεις σε περίπου 30 γυμνάσια και λύκεια της Αχαΐας, σε 20 σχολεία της Ηλείας και σε πέντε της Αιτωλοακαρνανίας.