Η Γαλλία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει μία ανεξάρτητη Καταλονία.
Αυτό διαμήνυσε η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων,Ναταλί Λουαζό, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη ομιλία του Πουτζδεμόν στο καταλανικό κοινοβούλιο:
«Εάν η ανεξαρτησία της αναγνωριζόταν, κάτι για το οποίο δεν συζητάμε αυτή τη στιγμή, η πρώτη επίπτωση θα ήταν να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.»
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, από την άλλη πλευρά, όπου η παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που οι Σκωτσέζοι ψήφισαν κατά την ανεξαρτητοποίησης, η υπόθεση της Καταλονίας, εν μέσω των διαπραγματεύσεων για το Brexit, προκαλεί πονοκέφαλο.
«Θέλω να δω, και πιστεύω όλα τα μέλη του κοινοβουλίου θέλουν να δούνε, αυτή την κατάσταση να επιλύεται ειρηνικά. Όμως, είμαστε ξεκάθαροι ως κυβέρνηση ότι η ισπανική κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να τηρήσει το ισπανικό σύνταγμα και ότι τα κόμματα πρέπει να λειτουργούν υπό το κράτος δικαίου» τόνισε η Τερέζα Μέι στο κοινοβούλιο.
Η πρώτη υπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζιον, επανέλεβε, τη Δευτέρα ότι η κυβέρνησή της διατηρεί το δικαίωμα να προχωρήσει σε δεύτερο δημοψήφισμα πριν το 2021.
Ωστόσο, δεν πρόκειται να το προγραμματίσει πριν γίνει πιο καθαρό το τοπίο γύρω από το Brexit.
Σε ερώτηση για το δημοψήφισμα στην Καταλονία απάντησε:
«Δεν είναι δουλειά της Σκωτίας να αποφασίσει αν η Καταλονία γίνει ανεξάρτητη ή όχι. Νομίζω ότι πρέπει να αποφασίσει ο λαός της Καταλονίας. Η Ισπανία ισχυρίζεται ότι το δημοψήφισμα ήταν παράνομο. Σέβομαι τη θέση τους, αλλά αν είναι έτσι τότε πρέπει να συζητηθεί πώς ο λαός της Καταλονίας θα εκφράσει νόμιμα την άποψή του για το μέλλον.»