فرح، دختر ۱۱ ساله که تازه از چنگ داعش رها شده، چنان ضربه روحی خورده که حتی نمیتواند صحبت کند و غذا بخورد. او از یزیدیان شمال عراق است. سه سال پیش گروه داعش با حمله به شهر آنها، مردها را کشته و هفت هزار زن و دختر آنها را به عنوان برده جنسی اسیر کرد.
۰.۲۳
یک روانشناس آلمانی که وضعیت روحی بیش از ۱۴۰۰ نفر از رها شدگان از داعش را بررسی کرده، میگوید:
۰.۳۰
«آنها میترسند، کابوس میبینند، نمیتوانند بخوابند و تمرکز ندارند. بیدار میمانند، گویی منتظر فاجعه دیگری هستند.»
۰.۳۷
اولین باری که ما آوین را دیدیم سال ۲۰۱۵ در اردوگاه پناهجویان در شمال عراق بود. خجالتزده و ویرانشده به نظر میرسید. به مدت یک سال، بارها به دست جهادگرایان داعش مورد تجاوز واقع شده، به زور مواد مخدر مصرف کرده، کتک خورده و بیهوش شده بود.
۰.۵۵
تابستان گذشته دوباره او را دیدیم، این بار در پناهگاه نجاتیافتگان یزیدی در آلمان. او با پناهجویان دیگر به اشتوتگارت منتقل شده و در امنیت کامل به همراه دیگر پناهجویان تحت درمان جسمی و روحی قرار داشت.
دکترشان میگوید: «آنها قوی هستند و به کمک ما و امیدوارانه برای ادامه زندگی مبارزه میکنند.»
۱.۱۹
اما روند درمان سخت و طولانی است.
۱.۲۳
یک مددکار اجتماعی میگوید: «من فیلمها و تصاویری از قربانیان هولوکاست دیدهام. این وضعیت مرا به یاد آنها میاندازد. به صورت و چشمهایشان که نگاه کنید، اندوه عمیقی را می بینید».
۱.۴۱
برخی از قربانیان خواستار مجازات عاملان شکنجه خود هستند. ایوانا ولید میگوید که یکی از آزارگران خود را در اینترنت شناسایی کرده است. آن فرد که سه هفته پیش مانند یک آدم عادی و بیگناه در بیرون موصل راه میرفته، همان کسی است که ایوانا و چند زن و کودک دیگر را به داعش فروخته و اکنون قربانیاش حاضر است تا علیه او شهادت بدهد. این فرد مظنون تاکنون دستگیر نشده است.
۲.۰۴
هنوز ۲۴۰۰ زن و کودک از جمله خواهران آوین در اسارت گروه داعش هستند.
۲.۱۲
آرزوی آوین آن است که خواهرانش هم روزی صحیح و سالم به او بپیوندند.