Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, “Büyük güç şovenlerine, onların sınırsız yaptırım ve engellemelerine rağmen ülkemizin nükleer gücünü tamamlama amacına ulaşacağını açıkça göstereceğiz. Böylece Amerika Birleşik Devletleri ile ‘güç dengesi’ oluşturacağız. Nihai amacımız ABD ile gerçek güç dengesini tesis etmek ve Amerikalı yöneticilerin askeri bir seçenekten bahsetmeye cesaret edememesi” dedi.
Kim, bu açıklamayı 15 Eylül’deki füze denemesini izlediği sırada yaptı.
Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, Kuzey Kore’nin 15 Eylül sabahı erken saatlerde tanımlanamayan bir füze fırlattığını, 770 kilometre yüksekliğe çıkan, havada 3 bin 700 kilometre mesafe kateden füzenin Büyük Okyanus’a ulaştığını açıklamıştı.
ABD eski Savunma Bakanı Robert Gates, Euronews’e konuştu
Washington – Pyongyong hattındaki gerilimin had safhaya çıktığı bu günlerde Euronews’e verdiği özel mülakatta süreci değerlendiren ABD eski Savunma Bakanı Robert Gates, “Eğer Kuzey Kore’nin fırlattığı o füzelerden biri ABD’nin müttefikleri olan Güney Kore ve Japonya’ya ya da Guam Adası veya Amerika’nın topraklarına isabet ederse, o durumda mutlaka askeri bir cevap verilecektir” dedi.
Ukrayna’nın başkenti Kiev’de düzenlenen 14‘üncü Yalta Avrupa Strateji Toplantısı‘na katılan Robert Gates, ülkesinin Kuzey Kore’yi tanıma da dahil olmak üzere bazı diplomatik önerileri masaya koyabileceğini söyledi.
Gates, “Sanırım seçeneklerden birisi, ABD diplomatik önerilerin de bulunduğu önemli bir paketi masaya koyabilir. Kuzey Kore’nin tanınması, yaptırımların kaldırılması ve barış antlaşması imzalanması gibi. Eğer soruna siyasi bir çözüm bulunmazsa o zaman askeri adımlar atılabilir” şeklinde konuştu.
Bu arada Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, yaptırıma yönelik alınan kararlara rağmen Kuzey Kore’nin balistik füze denemesi yapmasını kınayarak yaptırım kararlarının derhal hayata geçirilmesini istedi.
Öte yandan, BM Genel Sekreterliğinden yapılan açıklamada, Kuzey Kore’nin bu yıl içinde 19 kez balistik füze denediği, BMGK’nın da bu konu için 12 kez toplandığı belirtildi.