Περισσότεροι από 350.000 πρόσφυγες Ροχίνγκια έχουν καταφύγει στο Μπανγκλαντές για να γλιτώσουν από τη βία στη Μιανμάρ.
Ο πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές επισκέφθηκε προσφυγικό καταυλισμό και συνομίλησε με πολλούς από τους πρόσφυγες που βρίσκονται εκεί.
«Είμαστε άνθρωποι. Γνωρίζω τι έχει συμβεί. Αυτό που συνέβη και σε εμάς το 1971. Έχουμε την ίδια εμπειρία. Όπως γνωρίζετε και η αδελφή μου είναι εδώ και εγώ, η οικογένειά μου δολοφονήθηκε. Ήμασταν στο εξωτερικό. Έπρεπε να ζήσουμε ως πρόσφυγες στο εξωτερικό για χρόνια. Γνωρίζουμε τη θλίψη και τον πόνο» δήλωσε η πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκάλεσε επείγουσα συνεδρίαση την Τετάρτη προκειμένου να συζητήσει για τη βία στη Μιανμάρ. Τη συνεδρίαση ζήτησαν η Μεγάλη Βρετανία και η Σουηδία.
«Η απερίσκεπτη χρήση τέτοιων όρων χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία θα αμαυρώσει την αξιοπιστία του οργανισμού. Η αυτοαποκαλούμενη τρομοκρατική οργάνωση στρατό Σωτηρίας Αρακάν Ροχίγκια, παρακινεί τους πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους δίνοντας ψευδείς ελπίδες για επανεγκατάσταση σε άλλη χώρα» δήλωσε ο πρέσβης της Μιανμάρ στον ΟΗΕ.
Η κυβέρνηση της Μιανμάρ θεωρεί τους περίπου 1 εκατομμύριο Ροχίνγκια, παράνομους μετανάστες από το γειτονικό Μπανγκλαντές και τους αρνείται την ιδιότητα του πολίτη, παρόλο που πολλές οικογένειες Ροχίνγκια ζουν εκεί εδώ και πολλές γενιές.
Οι κοινότητές τους είναι περιθωριοποιημένες και δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγεία και την αγορά εργασίας.