Η βρετανική κυβέρνηση προχώρησε στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου για το Brexit, με τους αποκαλούμενους «αντάρτες» να μην προβάλουν ισχυρές αντιρρήσεις. Τον λόγο έχει η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για βελτιώσεις.
Αλλά πολλοί φοβούνται ότι η κυβέρνηση έχει λάβει τα μέτρα της ώστε να μην υπάρξουν εκπλήξεις για εκείνη.
«Είτε υποστηρίζεις είτε διαφωνείς με την αποχώρηση από την Ε.Ε. είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο θα πρέπει να στηριχθεί διότι μας παρέχει συνέχεια και σταθερότητα και την καλύτερη δυνατότητα να επιτύχουμε μία καλή συμφωνία μέσω της διαδικασίας», επισημαίνει ο Ρόμπιν Γουόκερ, βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος.
«Πρόκειται για ένα σκουπίδι! Το νομοσχέδιο έχει στοιχεία, που χρειαζόμαστε για το Brexit, καταργώντας την πράξη του 1972 και αφομοιώνοντας τους νόμους της Ε.Ε. στο βρετανικό δίκαιο. Όσο συμβαίνει αυτό, τότε είμαστε με την κυβέρνηση. Γιατί θα πρέπει να συμπεριλάβουν την δυνατότητα των υπουργών ν’ αλλάξουν την πρωτογενή νομοθεσία, ν’ αλλάξουν κάθε νόμο, ο οποίος δεν τους αρέσει χωρίς καμία δικαιολογία; Δεν χρειάζεται αυτό για το Brexit», υποστηρίζει η Τζένι Τσάπμαν, σκιώδης υπουργός Brexit των Εργατικών.
Η αντιπολίτευση είναι εξοργισμένη διότι επισημαίνει πως μία κυβέρνηση μειοψηφίας, πρέπει να είναι και μειοψηφία στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, κάτι που τεχνηέντως επιχειρεί να ξεπεράσει.
«Αναπτύσσουν μία πολύ αμφιλεγόμενη κίνηση, η οποία αναφέρει ότι τελικά θα παράσχει στους εαυτούς τους την πλειοψηφία σε αυτές τις επιτροπές ώστε να επιτρέπουν να προχωρήσουν οι καταστάσεις. Πιθανότατα θα το κερδίσουν διότι όπως προείπα έχουν ντε φάκτο πλειοψηφία στη βουλή των Κοινοτήτων λόγω του DUP. Κατά συνέπεια όσο τους στηρίζει μπορούν ν’ αλλάζουν τους κανόνες προκειμένου να δίνουν στον εαυτό τους πλειοψηφία», τονίζει η Ανούσκα Αστάνα, πολιτική συντάκτρια στην εφημερίδα «Guardian».
Η απόπειρα ανάκτησης του ελέγχου σε κάποιους μοιάζει ως απόπειρα δοκιμής των ορίων των κοινοβουλευτικών και δημοκρατικών θεσμών, δίνοντας την αφορμή για διαμαρτυρίες.