صحرای منا در پنج کیلومتری شهر مکه روز شنبه شاهد اوج مراسم حج است که امسال دو میلیون نفر در آن شرکت دارند. ایران نیز پس از یک سال تحریم این مراسم و در اوج اختلافات سیاسی، مذهبی و منطقه ای با عربستان سعودی به شهروندان خود اجازه داد به حج بروند.
امسال ایران برای ۹۰ هزار زائر اعزامی خود، دستبندهای الکترونیکی آبی رنگی تعبیه کرده است که به ردیابی و تشخیص هویت آنان کمک می کند.
حج سال ۱۳۹۴ شمسی، فاجعه ای را در تاریخ این همایش جهانی مسلمانان رقم زد. بر اثر ازدحام جمعیت به دلیل تغییر پیش بینی نشده مسیر زائران، ۲۴۰۰ نفر جان باختند که ایران در میان آنان با ۴۶۴ نفر بیشتر تعداد قربانیان را داشت. تشخیص هویت تعداد از زائران جان باخته و تحویل اجساد آنان، تبدیل به چالشی بزرگ بین تهران و ریاض شد. پس از آن واقعه، مقامات ایران از جمله علی خامنه ای رهبر، صلاحیت مقامات عربستان را برای تامین امنیت این مراسم زیر سوال بردند.
عباس احمدی که از استان یزد به زیارت آمده است، می گوید: «به حمد خدا امسال سال خیلی خوبی برای حجاج بود و دولت عربستان سعودی واقعا تمام کوشش خودش را بخاطر آرامشی که این منطقه داشته باشد، کرد. ما از کشور عربستان سعودی ممنون هستیم و از مسئولین ایران هم ممنون هستیم که بالاخره امسال این حجاج را برای حج مشرف کردند.»
رضا بایرامی زائر دیگر که خوشحال به نظر می رسد می گوید: «همه حجاج آمدند... رمی جمره کردند، انشاالله به چادرهایشان برمی گردند بعد آنجا منتظر می شوند برای روز سوم که انشاالله بیایند آخرین روز رمی جمره را بکنند. ...برای همه مسلمانان آرزوی قبولی عبادات و طاعات را می کنم.»
به نظر می رسد که مسئولان مراسم، از اهمیت خاص حج تمتع امسال بخوبی آگاهند و تدابیر ایمنی و امنیتی در همه جا مشاهده می شود.