Στον αντίποδα της ρητορικής Τραμπ, η Άνγκελα Μέρκελ δηλώνει πως η διένεξη ΗΠΑ – Βόρειας Κορέας δεν πρέπει να επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα. Η κλιμάκωση του «πολέμου δηλώσεων» αποτελεί για το Βερολίνο λανθασμένη τακτική.
Οι δηλώσεις Μέρκελ ήρθαν ως απάντηση στα νέα πυρά Τραμπ μέσω twitter ότι «στρατιωτικές λύσεις είναι έτοιμες και οπλισμένες σε περίπτωση που η Βόρεια Κορέα ενεργήσει χωρίς σύνεση».
#USAF B-1B Lancer #bombers on Guam stand ready to fulfill USFK’s #FightTonight mission if called upon to do so https://t.co/O3oVeFrNrG pic.twitter.com/IAm2qLwcWY— U.S. Pacific Command (@PacificCommand) August 11, 2017
Military solutions are now fully in place,locked and loaded,should North Korea act unwisely. Hopefully Kim Jong Un will find another path!— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 11, 2017
«Είμαι πεπεισμένη πως η φραστική κλιμάκωση δεν συμβάλει σε εξεύρεση λύσης στη διένεξη. Δεν βλέπω στρατιωιτκή λύση αλλά αντιθέτως βλέπω πως η συνεχής δουλειά που γίνεται όπως είδαμε και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με τα υπόλοιπα μέλη και τα ψηφίσματα για τη Βόρεια Κορέα», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας.
Την ανησυχία της Μόσχας για την κατάσταση που διαμορφώνεται από την κόντρα ΗΠΑ – Βόρειας Κορέας εξέφρασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ: «Γνωρίζετε τις θέσεις μας: δεν αποδεχόμαστε να έχει πυρηνικά όπλα η Βόρεια Κορέα. Με την Κίνα έχουμε σειρά προτάσεων για την αποφυγή να βαθύνει η διένεξη, να μετατραπεί σε κρίση, να έχουμε τεράστιες απώλειες. Δυστυχώς, το θερμόμετρο μεταξύ Ουάσινγκτον και Πιονγιάνγκ έχει ανέβει. Εξακολουθούμε να ελπίζουμε πως θα επικρατήσει η κοινή λογική».
Το σινο-ρωσικό σχέδιο προβλέπει πάγωμα του πυρηνικού προγράμματος της Πιόνγιανγκ και επιβολή μορατόριουμ στις ευρείας κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις Ουάσινγκτον και Σεούλ.