Κραν Μοντανά: Ξεκινά ο διάλογος για το κυπριακό

Views 0

Αποκλείει το ενδεχόμενο για σύναψη ενδιάμεσης συμφωνίας για το κυπριακό, η Λευκωσία την ώρα που ξεκινούν ξανά οι συνομιλίες στην Ελβετία μεταξύ των δύο πλευρών και των εγγυητριών δυνάμεων.

Ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άϊντα, λίγο πριν φτάσει στο θέρετρο Κραν Μοντανά, όπου θα πραγματοποιηθεί η διάσκεψη, μίλησε από τη Γενεύη για μία μοναδική ευκαιρία επίλυσης του ζητήματος.

«Προτιμώ να μιλάμε για την καλύτερη ευκαιρία και όχι για την τελευταία ευκαιρία, αλλά νομίζω ότι είναι μοναδική ευκαιρία και θα είναι πραγματικό λυπηρό να χαραμιστεί. Νομίζω ότι αυτό αναγνωρίζεται από όλες τις πλευρές», επεσήμανε ο κ. Άιντα.

«Μοναδική ευκαιρία» χαρακτηρίζει τον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό που αρχίζει αύριο στην Ελβετία ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρτ Άιντα προσθέτοντας ότι «μία λύση είναι δυνατή».
«Υπάρχει μία αίσθηση ότι δεν θα υπάρξει ευκαιρία σαν την σημερινή...Οι μέρες θα είναι μακρές και το έργο δύσκολο...χωρίς εγγύηση επιτυχίας (αλλά) είναι μία μοναδική ευκαιρία και μία λύση είναι δυνατή», δήλωσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Γενεύη.

Οι δηλώσεις Αναστασιάδη

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης πριν αναχωρήσει για την Ελβετία, τόνισε σε συνέντευξή του ότι είναι απαράδεκτο και αδιανόητο να ακούγονται απειλές πως «εάν δεν λυθεί τώρα το Κυπριακό, δεν πρόκειται να λυθεί ποτέ». Ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, να κατανοήσει ότι όσο παραμένουν οι εγγυήτριες δυνάμεις και ο στρατός στην Κύπρο τόσο πιο εύκολες θα είναι οι παρεμβάσεις από εκείνους, που θα ελέγχουν τον στρατό. Σε συνέντευξη στο ΡΙΚ, ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε απαράδεκτο και αδιανόητο το γεγονός ότι ακούγονται απειλές πως «εάν δεν λυθεί τώρα το Κυπριακό, δεν πρόκειται να λυθεί ποτέ». «Έχω την εντύπωση ότι αυτό που έχει σημασία είναι να μην απογοητεύσουμε τον κυπριακό λαό, είτε Ελληνοκυπρίους είτε Τουρκοκύπριους, με την αποτυχία να επιτευχθεί απλώς πρόοδος» ανέφερε και επισήμανε πως «απαιτούνται βήματα ώστε να πλησιάσουμε στο τέλος και να επιτευχθεί λύση αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες». Μια λύση, τόνισε, που να μην δημιουργεί νικητές και να αφήνει ηττημένους.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε επίσης ότι δεν θα σχολιάσει οτιδήποτε αφορά ένα έγγραφο (σ.σ: του Έσπεν ‘Αιντε) που δεν έχει υπόσταση, αλλά θα επικεντρώσει την προσοχή του στις προσπάθειες και στην ελπίδα ότι «επιτέλους έφθασε η ώρα επανένωσης της πατρίδας». Αναφερόμενος στους υδρογονάνθρακες στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε ότι ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει σε όλο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους. Διαμήνυσε, επίσης, ότι δεν μπορεί να υπάρξει ενδιάμεση λύση γιατί, όπως εξήγησε, «υπάρχει ο κανόνας ότι τίποτε δεν συμφωνείται εάν δεν συμφωνηθούν όλα».

Χωρίς κοινό έγγραφο

Οι δύο πλευρές προσέρχονται στην Ελβετία χωρίς κοινό έγγραφο, καθώς όπως φαίνεται δεν επετεύχθη συμφωνία. Ο κ. Άιντα σημείωσε:«Προσπαθήσαμε να καταλήξουμε σε κοινό έγγραφο, αλλά οι δύο πλευρές νιώθουν ότι δεν

Share This Video


Download

  
Report form
RELATED VIDEOS