Akıllı telefon uygulaması üzerinden araç çağırma hizmeti veren Uber’in CEO’su Travis Kalannick istifa etti.
Uber yönetim kurulunun konuyla ilgili açıklamasında “Bay Kalanick her zaman Uber’i birinci sıraya koydu. CEO’luktan ayrılığı Uber tarihindeki yeni bir dönem için yer açma amacını taşıyor” ifadelerine yer verildi.
Ancak ünlü CEO’nun ayrılmasında şirketin dev hissedarlarının kendisine gönderdiği mektup olduğu iddia ediliyor. Uber’i yatırımlarla 70 milyar Dolar değere ulaştıran hissedarların söz konusu mektupta Kalanick’ten derhal şirketteki görevi bırakması ve Uber yönetim kurulundaki üç boş koltuktan ikisine de ‘gerçek bağımsız üyeler’ atanması talep edildi.
Uber CEO’su Travis Kalanick, görevinden istifa etti. pic.twitter.com/FytmSJQbam— GlokalWeb (@GlokalWeb) 21 juin 2017
Kalanick, şirkette taciz, ayrımcılık gibi söylentilerin artması sonucu 20 kişinin kovulduğu bir sürecin sonunda okların hedefi olmuştu.
Kalanick’in CEO’luk görevi hemen sonlanırken, şirketin yönetim kurulunda kalmaya devam edecek.
Cinsel taciz suçlamaları
Genç bir firma olan Uber’de bugüne kadar pek çok skandal yaşandı. İlk olarak 2014’te Hindistan’da sürücülerinden birinin kadın yolcuya tecavüz ettiği olayı örtbas etmekle suçlanan Asya müdürü Eric Alexander‘ı işten çıkarıldı.
Taciz suçlamaları sonucunda 20’den fazla elemanını işten çıkardı. İşten çıkarmalar cinsel taciz, fiziksel ve duygusal şiddet gibi gerekçelerle yapıldı. Şirkete 215 cinsel taciz suçlaması yöneltildi.
Eski çalışanın yazdığı blog ortalığı karıştırdı
Ama firmadaki en büyük patlama noktası eski yazılım mühendisi Susan Fowler’in 19 Şubat’ta yazdığı blog yazısından sonra oldu. Fowler, eski müdürünün kendisine seks yapma teklifinde bulunduğunu ve üst düzey yönetici olduğu için ceza almayacağını yazdı. Fowler, kadınların Uber’de karşılaştığı pek çok sorunu ve ayrımcılığı da dile getirdi.