Kars’ta yaklaşık 2 bin metrekare alan üzerine kurulan Kafkas Yaban Hayvanı Kurtarma Merkezi bölge illerine hizmet veriyor. Bölge illerinde bulunan yaralı, çeşitli etkenlerden dolayı güçsüz düşmen yapan hayvanları bu merkezde tedavi ediliyor.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Veteriner Fakültesi işbirliği yaptığı Kafkas Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde Türkiye'de bulunan bütün yabani hayvan türler için tedavi ve rehabilitasyon olanakları bulunuyor.
Türkiye ve Kafkasya bölgesinde birçok farklı üniteleriyle tek olma özelliği taşıyan Kafkasya Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde yırtıcı memelilerde ayıdan, tilkiye, akbabadan kerkenez grubuna kadar bölge coğrafyasında yaşayan tüm yaban hayvanlarına hizmet veriliyor.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma Milli Parklar Kars Şube Müdürü Murat Doğanay, Kafkas Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde bölge illerine hizmet verdiklerini söyledi.
Doğanay, “Bu rehabilitasyon merkezi ilimize, ilçelerimize ve bölge illerimize hizmet etmedir. Bu hizmetteki amaç tabiatta güçten düşmüş yaban hayvanlarını, buraya transfer edip, tedavi süreçlerini tamamlatıp, tekrar tabiata geri kazandırılmasını sağlamak, buradaki ana amacımız budur. Bu yönüyle şuanda bölge illerimizden Erzincan’dan, Bayburt’tan, Ardahan’dan, Iğdır’dan, Ağrı’dan, gelen yaban hayvanları şuan mevcut. Bunlar tedavi süreçlerinin ardından tekrar mahallinde bulundukları tabiata yeniden kazandırılacak. Bu yönüyle bu Yaban Hayvanı Kurtarma Rehabilitasyon Merkezi hem ilimize, hem bölge illerimize hizmet vermektedir” dedi.
Yaklaşık 21 tane yaban hayvanın şuanda merkezde tedavi gördüğünü ifade eden Doğa Koruma Milli Parkalar Kars Şube Müdürü Murat Doğanay, “Şuanda 21 tane tedavi ediliyor. Bu tedavi sürecinin ardından tekrar bu hayvanlar tabiata kazandırılacak. Bizim Bakanlığımızca diğer illerde de rehabilitasyon merkezleri var. Bizim ilimizdeki Kars Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezimiz üç bölümden oluşmakta, idari bölüm, terarikler bölümü ve bir de rehabilitasyon bölümü olmak üzere biz burada yapan hayvanları tedaviden sonra ayrıca bir voleriler sistemi ile açık havada doğaya, tabiata alıştırmak için bir rehabilitasyon alanı da koymuş durumdayız. Ve buradaki tedavilerin ardından tabiata tekrar kazandırmak üzere bu çalışmalar devam ediyor. Yani bu özellikleriyle diğerlerinden kısmen ayırmaktadır” diye konuştu.
Kafkas Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde farklı ünitelerde aralarından tilki, akbaba, keklik, leylek ve kartalında bulunduğu yaklaşık 21 yaban hayvanı tedavi görüyor. Doğa Koruma Milli Parklar Kars Şube Müdürlüğü elamanlarıyla birlikte Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim üyeleri ile öğrencileri de gönüllü olarak görev yapıyor. Tedavileri tamamlanan yaban hayvanları ise bulundukları ve getirildikleri yerlerde yeniden doğaya bırakılıyor.
============================
Türkiye Gazetesi YouTube Kanalına Abone Olmak İçin:
►
Türkiye Gazetesi Resmi Web Sitesi
►
Türkiye Gazetesi Sosyal Medya Adresleri
►
►
►
►
Türkiye Gazetesi Haber Akışı
►