Diyetisyen Merve Sonay Yalçın, sahurun bir anda değil ezana iki saat kala sakin sakin yapılması gerektiğine dikkat çekti.
Özel Bağlar Hastanesinden Diyetisyen Merve Sonay Yalçın, Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesi nedeniyle 17 saate kadar varan açlık süresince sağlıklı beslenerek gün içerisinde yaşanacak olumsuzluklarının önüne geçilebileceğini söyledi. Yalçın, sahur yemeğinin bir anda yüklenme olmaması için ezana iki saat kala sakin sakin yenmesi gerektiğini ifade ederek, “Bir anda yüklenirsek sabah uyandığımızda kendimizi kötü hissetme oluşabilir. Güne içerisinde besinlerin tam sindirilmemiş olması, hazımsızlık, mide rahatsızlığına sebep olur. Bunun oluşmaması için daha çok kuru baklagillerden oluşan yoğun ağır yemekler değil de hafif aparatif şeyler olması gerekir ki hem bizi tok tutsun hem de sonrasında susuzluk oluşturmasın. Sahurda bir kase yoğurt olması daha iyi olur. Uzun süre tokluk sağlaması için yulaf tüketilebilir. Beyaz ekmekten uzak durmak gerekiyor” dedi.
“Enerjik olmak için karbonhidratlı besinler yenmeli”
Gün içerisinde enerjik olmak için karbonhidratlı besinlerin yenmesi gerektiğini belirten Yalçın, “Daha çok tam buğday ekmeği, yulaf, kuru baklagiller ve doğal şeker bulunan meyvelerden enerji alabiliriz. Bize enerji veren daha çok karbonhidrattır. Karbonhidrat da genelde bu tür besinlerde olur. Tok tutmasını istersek de yumurta oranını kişinin kilo, boy ve sağlık durumuna göre arttırılabiliriz. Onun dışında meyve suyu tüketebiliriz” diye konuştu.
“Litrelerce su içmek gerekmiyor”
Sahurda litrelerce su içmenin gerekmediğini aktaran Yalçın, şunları kaydetti:
“Zaten sonrasında yedi dakika içerisinde mideden atıldığı için litrelerce su içmek gerekmiyor. Birkaç bardak su, bir bardak da meyve suyu sahur için yeterlidir. İftar öncesinde yemeğe bir kase çorba ile başladıktan sonra biraz beklenmeli. Daha sonra salata ve ana yemekle devam edilmeli. Yavaş yavaş çiğneyerek hazımsızlık oluşmasını engelleyebiliriz. İftar ve sahur arasındaki 5-6 saatlik zaman diliminde 2 saatte bir 2 bardak su gibi biraz daha yoğun sıvı beslenilmesi uygun olur. Bu süreçte çay, kahve ve bitki çayların önermiyorum. Gün içerisinde su tüketimi olmayacağı için bitki çayları genel itibariyle vücudu arındırmak için kullanıldığı için önermiyorum. Sigara tüketiminin vücuda zararı zaten biliniyor ama sigara bağımlılarının su içmeden bile iftarlarını sigara ile açmaları bu zararı ikiye katlıyor. Midemize ve akciğerlerimize zararı iki kat daha artıyor.”
============================
Türkiye Gazetesi YouTube Kanalına Abone Olmak İçin:
►
Türkiye Gazetesi Resmi Web Sitesi
►
Türkiye Gazetesi Sosyal Medya Adresleri
►
►
►
►
Türkiye Gazetesi Haber Akışı
►