Yeni Zelanda’da karaya vuran yaklaşık 300 pilot balina telef oldu.
Ülkenin Güney Adası‘ndaki Altın Körfez bölgesinde yaşanan olayda onlarca gönüllü balinaları kurtarmak için seferber oldu.
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “//connect.facebook.net/en_GB/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));At Farewell Spit with Darren Grover, Director of the Jonah Project, and volunteers.Posted by Barry Coates MP on�Friday, 10 February 2017
Ready to help with ProjectJonah pic.twitter.com/CvCvKsXkJh— Cheree Phillips (Chazza1014) 9 Şubat 2017
Nature at its best and worst this morning at Farewell Spit pic.twitter.com/OBrHwYWg0K— Cheree Phillips (@Chazza1014) 9 Şubat 2017
Karaya oturan balinaların deniz yükselinceye kadar hayatta kalabilmesi için sahil koruma görevlileri ve 300’e yakın gönüllü tarafından üstlerine ıslak örtüler serilip kovalarla su döküldü.
Balinaları suya döndürmek için görevliler ve gönüllüler yoğun çaba harcarken 100 civarında balinanın kurtarıldığı bildirildi.
Balinaların karaya oturmasıyla ilgili iki teori
Balinaların neden karaya oturduğu henüz bilinmiyor ancak uzmanlar iki teori üzerinde duruyor. Bunlardan biri balinaların avlarını sığ sulara kadar kovalaması ve denizin çekilmesiyle geldikleri bölgeye dönememesi, diğeri ise gruplarındaki hasta bir balinayı korumaya çalışmaları olarak açıklanıyor.
Dünyada balinaların karaya oturması vakaların en yaygın görüldüğü ülkelerden biri olan Yeni Zelanda’da 2009 yılında Chatham Adaları yakınında 100’den fazla pilot balina telef olmuştu.