فرمان اجرایی دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا مبنی بر ممنوعیت موقت ورود اتباع هفت کشور از جمله ایران به آمریکا واکنش های تندی را در ایران برانگیخته است.
در سطح دیپلماتیک وزارت خارجه ایران با صدور بیانیه ای این اقدام را «توهینی آشکار به جهان اسلام و به ویژه به ملت بزرگ ایران» دانست و اعلام کرد در این خصوص اصل عمل متقابل را اجرا می نماید.
این اقدام در جامعه هنری ایران نیز با واکنش هایی روبرو شد. از جمله اصغر فرهادی، کارگردان سرشناس ایرانی و برنده جایزه کن و اسکار اعلام کرد که در مراسم اسکار امسال شرکت نخواهد کرد. ترانه علیدوستی، بازیگر نقش رعنا در «فروشنده» که نامزد دریافت جایزه اسکار بهترین فیلم خارجی امسال شده هم به این تحریم پیوست.
گرچه بسیاری در ایران معتقدند که قانون منع ورود به آمریکا تاثیری در زندگی آنها نخواهد گذاشت اما عده زیادی هستند که از این تصمیم آسیب می بینند؛ آنهایی که دست کم یکی از نزدیکانشان ساکن آمریکاست.
همایون یکی از آنهاست. تمام خانواده همایون در آمریکا زندگی می کنند. پدر، مادر و دو خواهر او به همراه همسرانشان ساکن آمریکایند. خواهر همایون قصد داشت بعد از ۱۷سال به ایران بیاید. اما تصمیم ترامپ او را با این تردید روبرو کرده که در صورت سفر به ایران امکان برگشتن به آمریکا را از دست بدهد. همایون نگران است و نمی داند آیا بار دیگر می تواند خانواده اش را از نزدیک ببیند یا نه. او در این باره به خبرنگار یورونیوز گفت: «حداقل هر بار که اتفاقی می افتاد یا دلتنگ پدر و مادر می شدیم و یا حتی از صدای ما می فهمیدند که مشکلی داریم به راحتی می توانستند به ایران سفر کنند و من، نوه و خانواده نزدیکشان را ببینند و بیشتر هم همیشه آنها می آمدند که خانواده شان را ببینند، اما الان این اتفاق فاصله را برای ما بیشتر می کند و نمی دانیم چه می شود و ایا ما همدیگر را دیگر نمی توانیم ببینیم ؟»
بر طبق آمار رسمی نزدیک به ۴۰۰ هزار ایرانی در آمریکا زندگی می کنند. البته آمارهای غیررسمی حکایت از آن دارد که این رقم را چند برابر است.
اما در عرصه اقتصادی، با توجه به بیش از ۳۵ سال تنش میان آمریکا و ایران و تحریم های گسترده آمریکا علیه ایران به نظر می رسد اجرای قانون منع ورود به آمریکا تاثیری در شرایط اقتصادی ایران نخواهد گذاشت. مهدی میر عمادی، رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و فرانسه و از فعالان اقتصادی ایران در این باره گفت: «از سال ۲۰۰۰ عملا تحریم ها از طرف آمریکا بر ایران به صورت کامل اعمال شد و کلیه شرکت ها کار اقتصادی و صنعتی خود را با آمریکا قطع شده دیدند بنابراین ۱۷ سال است که ما هیچگونه رابطه ای نداریم و این منع ورود برای ایرانی ها در زمینه اقتصادی و صنعتی هیچگونه تاثیری در کار ما نخواهد داشت.»
جواد منتظری، گزارشگر یورونیوز در تهران گزارش خود را اینگونه پایان می دهد: «در حالی که بعد از توافق هسته ای با غرب می رفت که روابط تاریک میان ایران و آمریکا اندکی بهبود یابد اما اقدامات اخیر ترامپ کار را بسیار سخت کرده است، اقداماتی که بیش از هر کس حسن روحانی رئیس جمهوری ایران را در مقابل منتقدان داخلی اش در وضعیتی دشوار قرار داده است حال سوال اصلی اینجاست که شرایط موجود به نفع کیست؟ مردم ایران و آمریکا یا جریانات تندرو و افراط گرا در این دو کشور؟»