Daha iyi yaşam koşullarına sahip olmak ve kendi ülkelerindeki iç savaşlardan kaçmak için şişme botlarla ve ahşap teknelerle Avrupa’ya ulaşmaya çalışan en az 1000 göçmen, İtalyan Sahil Güvenlik ekipleri ve İspanyol bir sivil toplum kuruluşunun ortak operasyonuyla kurtarıldı.
Akdeniz’in ortasında düzenlenen kurtarma operasyonu sırasında çekilen trajik görüntüler, göçmenlerin hangi koşullarda yolculuk ettiğini bir kez daha gözler önüne serdi.
Üzerlerinde can yelekleri olmayan, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu göçmenlerin kullandığı bazı ahşap teknelerin ise su almaya başladığı göze çarpıyor.
Yes, we also rescue those you ride off as “economic migrants” like beautiful Precious and her 3 week old son. #SAFEPASSAGE pic.twitter.com/H1M4Am9f5Z— MSF Sea (@MSF_Sea) January 26, 2017
Operasyonda bir kişinin cansız bedenine ulaşılırken, kurtarılan göçmenlerden durumu ağır olanlara müdahale edildiği görülüyor.
Bu arada Uluslararası Göç Örgütü‘ne (IOM) göre, 2017 yılında 3 bin 829 göçmen ve mülteci, deniz yoluyla Avrupa’ya ulaştı.
246 kişi de bu riskli yolculuk sırasında Akdeniz’in serin sularında can verdi.
3,829 migrants incl refugees arrived by sea to Europe. 246 dead/missing https://t.co/Dc8umyVaTU #MigrationEurope https://t.co/nVsTPW6SYi pic.twitter.com/ajwN8eZtaP— IOM (@UNmigration) January 27, 2017
IOM’in verilerine göre, 2016 yılında denizden Avrupa’ya ulaşan göçmenlerin sayısı ise 387 bin 739 civarındaydı. Bunlardan 181 bini İtalya’ya geldi.
İç savaş nedeniyle otorite boşluğunun bulunduğu Kuzey Afrika ülkesi Libya’dan hareketle İtalya’ya gelmeyi tercih eden göçmenlerin 2016’daki yolculukları sırasında ise 5 bin 82 kişi ya hayatını kaybetti ya da kayboldu.
2015 ve 2016 yılında çeşitli yollarla Avrupa’ya ulaşan göçmen ve mülteci sayısı ise 1,5 milyonu aştı.
Bu arada göçmen konusu, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin arasında ciddi tartışmalara neden olmaya devam ediyor.
Birlik içerisinde en fazla göçmen ve sığınmacı, Almanya, İtalya ve Yunanistan’da bulunurken Polonya ve Macaristan gibi doğu Avrupa ülkeleri kapılarını tümüyle kapatmayı tercih ediyor.
Dünya genelinde en fazla göçmen ve mülteciyi kendi topraklarında barındıran ülke ise Türkiye.