Στο έλεος των σεισμών η Ιταλία

Views 4

Πέρασαν 11 ολόκληρες ώρες μετά τη χιονοστιβάδα για να φτάσουν τα πρώτα σωστικά συνεργεία στο ξενοδοχείο Rigopiano της Ιταλίας.

Οι διασώστες αναγκάστηκαν να μετακινηθούν οκτώ χιλιόμετρα με χιονοπέδιλα, μέσα στη νύχτα, εν μέσω χιονοθύελλας και με την απειλή μιας νέας χιονοστιβάδας.

Όταν κατάφεραν να εισέλθουν σε ό,τι έχει απομείνει από το ξενοδοχείο, τα πάντα είχαν καλυφθεί με χιόνι.

Σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας, μέσα στο κτίριο την Τετάρτη βρίσκονταν 24 άνθρωποι και οκτώ μέλη προσωπικού.

Περίμεναν ένα εκχιονιστικό να φτάσει στις 15:00, για να κατέβουν στην κοιλάδα, όμως δεν πρόλαβε να φτάσει εγκαίρως.

Η χιονοστιβάδα κατέστρεψε σχεδόν το τριώροφο κτίριο και το μετακίνησε κατά δέκα μέτρα.

Στην περιφέρεια Αμπρούτσο της Ιταλίας είχε να χιονίσει τόσο 50 χρόνια.

Το ξενοδοχείο Rigopiano βρίσκεται σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στους πρόποδες του όρους Gran Sasso.

Βρίσκεται 50 χλμ από το Αματρίτσε, όπου την ίδια ημέρα έγιναν τέσσερις σεισμικές δονήσεις μεγέθους από 5,2 μέχρι 5,4 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ.

Ακολούθησαν 400 μετασεισμοί.

Για την περιοχή δεν υπήρχε νωρίτερα εκτίμηση ότι κινδυνεύει από χιονοστιβάδα.

Το euronews ζήτησε από τον Ιταλό γεωλόγο, Τζιαν Βίτο Γκρατζιάνο, να εξηγήσει εάν οι νέες ισχυρές σεισμικές δονήσεις συνδέονται με τη χιονοστιβάδα.

«Η πιθανότητα η χιονοστιβάδα και οι σεισμοί να συνδέονται είναι κατά την άποψή μου αποδεδειγμένη, επειδή επιπροσθέτως υπήρξε και μετατόπιση του εδάφους κάτω από το χιόνι. Επομένως είναι πολύ πιθανό τα δύο γεγονότα να συνδέονται», υπογράμμισε.

Η νέα αυτή τραγωδία επανέφερε στο προσκήνιο τα τραύματα από τους ισχυρούς σεισμούς στο Αματρίτσε στις 24 Αυγούστου και στη Νόρτσια στις 30 Οκτωβρίου του 2016.

Στην Ιταλία έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με την πρόληψη για τους σεισμούς.

«Γιατί στην Ιταλία δεν υπάρχει σχέδιο πρόληψης; Γιατί δεν υπάρχει κάποιος που να μπορεί να βρει κονδύλια για ανακατασκευές και πρόληψη; Ελπίζω ότι αυτό θα συμβεί τους επόμενους μήνες, διότι τώρα συνέβη στην κεντρική Ιταλία, στο Αματρίτσε τον Αύγουστο, όμως την επόμενη φορά θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε στην Ιταλία», υπογραμμίζει ο γεωλόγος.

Στο Αματρίτσε 231 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τους φονικούς σεισμούς.

Ο επίσκοπος Domenico Pompili είπε χαρακτηριστικά στις κηδείες των θυμάτων: «οι σεισμοί δεν σκοτώνουν, σκοτώνουν τα έργα των ανθρώπων».

Share This Video


Download

  
Report form
RELATED VIDEOS