Κάλεσμα της Κομισιον προς τα κράτη-μέλη να σεβαστούν τις ποσοστώσεις μετεγκατάστασης

Views 0

Η ομαλή λειτουργία του συστήματος απονομής ασύλου που διαταράχθηκε λόγω των ασυγκράτητων μεταναστευτικών ροών της τελευταίας διετίας αποτελεί μεγάλο διακύβευμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο επίτροπος Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος μίλησε για τη σημασία του συστήματος μετεγκατάστασης.

«Οι αιτούντες άσυλο πρέπει να γνωρίζουν πως δεν μπορούν να μετεγκατασταθούν μόνοι τους. Και πως αν το πράξουν, θα στέλνονται πίσω. Η μεταγκατάσταση και η επανεγκατάσταση πρέπει και θα παραμείνουν οι κατάλληλοι τρόπο ώστε να είναι ασφαλείς».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι θα πρέπει να είναι εφικτή η μεταφορά όλων των επιλέξιμων αιτούντων μετεγκατάσταση στην Ελλάδα και την Ιταλία προς άλλα κράτη μέλη έως τον Σεπτέμβριο του 2017.

Συνολικά, 8.62 άτομα έχουν μετεγκατασταθεί μέχρι σήμερα, 6.212 από την Ελλάδα και 1.950 από την Ιταλία.

«Θα αφορά μόνο ορισμένες κατηγορίες μεταναστών: ευάλωτες κατηγορίες αιτούντων και ασυνόδευτοι ανήλικοι δεν θα επιστρέφονται στην Ελλάδα,» είπε επίσης ο κ.Αβραμόπουλος.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, τα κράτη μέλη θα πρέπει στο εξής να πραγματοποιούν κάθε μήνα τουλάχιστον 2.000 μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα και 1.000 από την Ιταλία. Από τον Απρίλιο του 2017, ο μηνιαίος αριθμός μετεγκαταστάσεων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 3.000 από την Ελλάδα και 1.500 από την Ιταλία.

Πώς θα γίνει η επανέναρξη των μεταφορών προς την Ελλάδα

Η Επιτροπή συνιστά τη σταδιακή επανέναρξη των μεταφορών προς την Ελλάδα, βάσει της παροχής ατομικών διαβεβαιώσεων από τις ελληνικές αρχές για κάθε επιστρέφοντα, ώστε να υπάρχει εγγύηση ότι θα γίνεται δεκτός με αξιοπρέπεια.

Προκειμένου να αποφευχθεί η δυσβάστακτη επιβάρυνση για την Ελλάδα, η επανέναρξη των μεταφορών δεν θα έχει αναδρομική ισχύ και θα αφορά μόνο τους αιτούντες άσυλο οι οποίοι εισήλθαν παράτυπα στην Ελλάδα από την 15η Μαρτίου 2017 και μετά ή για τους οποίους η Ελλάδα είναι υπεύθυνη από την 15 Μαρτίου 2017 βάσει άλλων κριτηρίων του Δουβλίνου.

Για να στηρίξει τις προσπάθειες της Ελλάδας, η Επιτροπή καλεί όλα τα κράτη μέλη να συμμορφωθούν πλήρως με τις υποχρεώσεις τους ως προς τη μετεγκατάσταση και να μεριμνήσουν για την αποστολή στην Ελλάδα του κατάλληλου αριθμού εμπειρογνωμόνων στον τομέα του ασύλου.

Share This Video


Download

  
Report form
RELATED VIDEOS