عشق آباد، پایتخت ترکمنستان میزبان نخستین همایش جهانی حمل ونقل پایدار بود. نگرانی اصلی کارشناسان در این کنفرانس، این بود که چگونه می توان از آلودگی های ناشی از وسایل حمل و نقل روزمره کاست.
این همایش دوروزه، روز ۲۶ نوامبر ( ششم آذرماه) با حضور بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل کارش را شروع کرد. وی در سخنانی بر ضرورت برگزاری این نشست تاکید کرد و گفت: «ما به خاطر مردم، فرزندان و نسلهای بعدی در اینجا جمع شده ایم. دستیابی به حمل و نقل پایدار برای تحقق چشم انداز جهانی امن و سالم برای همه ما لازم است.»
تخمین زده می شود که هر سال، وسایل مختلف حمل و نقل، حدود یک چهارم از انرژی جهان را مصرف می کند. این امر منجر به انتشار گازهای گلخانه ای می شود.
کارشناسان می گویند که حجم بالایی از گازهای گلخانه ای در اثر استفاده از سوختهای فسیلی منتشر می شود. به همین دلیل دولتها باید رانندگان خودرو را متقاعد کنند تا از خودروهای برقی قابل شارژ استفاده کنند.
نروژ کشوری است که بیشترین تعداد پارکینگهای مخصوص شارژ کردن خودروی الکتریکی را دارد. یک دیپلمات نروژی گفت: «کسی که در اسلو پایتخت نروژ یک خودروی برقی دارد، مجبور نیست برای شارژ آن در صفهای طولانی منتظر بماند. مالیاتی هم که به این خودروها اختصاص می یابد، بسیار کم است. در نتیجه استفاده از خودروی برقی در نهایت از نظر اقتصادی هم به صرفه تر است.»
البته استفاده از خودورهای برقی تنها راه حل برای دستیابی به حمل و نقل پایدار نیست. استفاده از دوچرخه و وسایل حمل و نقل عمومی در شهرها هم نقش مهمی در مقابله با آلودگی محیط زیست دارد.
از نظر کارشناسان باید اهمیت بیشتری به شبکهٔ حمل ونقل عمومی داده شود، زیرا در مقایسه با خوردورهای شخصی کمتر باعث آلودگی هوا می شوند. قطارهای برقی شهری از بقیه وسایل حمل و نقل عمومی، با محیط زیست سازگارترند.
ژان-پی یر لوبینو، مدیر کل اتحادیه بین المللی راه آهن گفت: «ترنهای برقی، از انرژی پاک استفاده می کنند. البته بستگی به این دارد که برق آنها از منابع پاک تامین شده باشد یا نه. بزرگترین نیروگاه حرارتی خورشیدی جهان در مراکش قرار دارد. این می تواند منبعی برای تامین انرژی قطار برقی باشد. نمونه های دیگر هم در جهان وجود دارد، من مطمئنم که ترکمنستان، با وجود نور خورشید، می تواند نیروگاههای حرارتی خورشیدی را توسعه بدهد و انرژی قطارهای برقی را تامین کند.»
حمل و نقل پایدار نیاز به سرمایه گذاری دارد. طبق گزارشی که در ماه اکتبر ۲۰۱۶ به دبیر کل سازمان ملل تحویل داده شد، حمل و نقل سبز به سرمایه گذاری سالانه حدود دو تریلیون دلار نیاز دارد و کشورهای زیادی آمادگی این را ندارند.
وو هونگ بو معاون دبیر کل سازمان ملل در امور اجتماعی و اقتصادی در همایش جهانی حمل و نقل پایدار گفت: «کشورهای در حال توسعه باید سه درصد تولید ناخالص داخلی شان را به زیرساختهای مورد نیاز [حمل و نقل سبز] اختصاص بدهند و منابع مالی دولتی یا بین المللی کافی نخواهد بود، بنابراین، ما به بسیج بخش خصوصی داریم.»
حجم سرمایه گذاری مورد نیاز حمل و نقل سبز (سازگار با محیط زیست) بالاست. اما استفاده از حمل و نقل سبز در آینده منجر به صرفه جویی در مصرف سوخت و همچنین کاهش هزینه های عملیاتی خواهد شد. در این صورت می توان تا سال ۲۰۵۰ میلادی حدود ۷۰ تریلیون دلار در هزینه ها صرفه جویی کردو میزان انتشار گازهای آلاینده را به طور قابل توجهی کاهش داد.