Avrupa Komisyonu Çarşamba günü yeni enerji paketini açıklayacak. Yeni öneriler Avrupa Birliği’nin ortak enerji politikasına bağlı olacak. Sivil toplum örgütleri taslak metinlere ulaştı. Sivil toplum örgütleri önerilerin sürdürülebilir enerji konusunda yeterince ikna edici olmadığını savundu.
Greenpeace Avrupa yetkilisi Tara Connolly önerilerin neden yetersiz olduğunu anlattı:
“Metinde bütün bunlar belirtilmiyorsa, operatörlerin sistemde sürdürülebilir enerjiden önce nükleer enerjiden veya kömürden oluşan farklı kaynaklar kullanabileceği anlamına geliyor. Mücadele etme ihtiyacı ortadan kalkacak.”
Çevre ve doğa ile ilgili çalışmalar yürüten Sivil toplum örgütleri Avrupa Komisyon’unun yeni önerilerin düşük karbon emisyonlarına geçiş konusunda yeterli olmayacağını belirtti. Sivil toplum örgütleri daha etkili bir şekilde hareket edilmesini istiyor.
Friends of the Earth Europe sivil toplum örgütü yetkisi Brook Riley durumu değerlendirdi:
“Yüzde 40’lık bir hedef belirlemek gerekiyor. Bu 2030 yılına kadar çeyrek milyon insanın hayatının kurtarılması anlamına geliyor. Zira kötü hava kalitesinden dolayı oluşan prematüre ölümler önlenebilir. Bu durum aynı zamanda yüz binlerce istihdam oluşturulmasını da sağlayacak.”
Çevre ve doğa ile ilgili çalışmalar yapan sivil toplum örgütleri önerilerin bazılarını memnuniyetle karşıladı. Öneriler arasında vatandaşların kendi enerjilerini üretmeleri, tüketmeleri ve stoke edebilmeleri bulunuyor. Ancak üreticilere yönelik daha az devlet müdahalesi gerektiği belirtiliyor.
Sivil toplum örgütü yetkilisi Hans Ten Berge pazara müdahale edilmemesi gerektiğini belirtti:
“Sübvansiyonlar ve pazara müdahale sona ermeli. Güneş panelleri rekabeti başlatılmalı, yakma işlemleri ele alınmalı. Halka doğru ekonomik çözüm sunulmalı. Brüksel ofisinde bütün bunlar yapılmıyor. Son aşamada tüketici karar veriyor.”
Yeni kurallar enerji güvenliğini artırarak Paris iklim anlaşması çerçevesinde hareket edilmesini öngörüyor.